Vas Blanka ötödik lett a terepkerékpár-világbajnokság főpróbáján

2022. január 23. – 15:01

Vas Blanka ötödik lett a terepkerékpár-világbajnokság főpróbáján
Vas Blanka (középen) a hoogerheidei ciklokrossz-világkupa egyik lejtőjén – Fotó: Luc Claessen/Velo/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka újabb értékes eredményt ért el a terepkerékpár-világkupában, a hollandiai Hoogerheidében az ötödik lett. Többször vezetett is, de az iramváltások és üldözések őt is felőrölhették.

A jövő heti világbajnokság előtt az utolsó világkupafutamot rendezték meg Hoogerheidében, ahol bombaerős mezőny gyűlt össze, a világbajnoki címvédő Lucinda Brand, a világkupában vezető Puck Pieterse és a minden szakágban favoritnak számító, korábban hét ciklokrossz-vb-t is nyerő Marianne Vos is ott volt a rajtvonalon Vas Blanka mellett, aki idén már háromszor is dobogós volt a világkupában. A múlt héten például egy harmadik helyet gyűjtött be Franciaországban.

A rajt után egy tízfős csoport jelentette az élbolyt, amelyikben természetesen Vas is ott tekert. Másfél kilométer után a magyar bringás szinte könnyedén az élre állt, a pálya ikonikus visszafordító kanyarjában vette át az első helyet.

A hoogerheidi pálya jól tekerhetőnek számít a világkupában, nincsenek különösen komoly terepakadályok benne, leszámítva egy a kör végén található lépcsősort, ami után viszont egy viszonylag hosszú aszfaltos rész következik.

Mi az a ciklokrossz?

A versenyek során a bringások általában 2-3 kilométeres körpályákon tekernek, ahol természetes és mesterséges akadályok váltogathatják egymást. Rövid meredekek, lejtős szakaszok, olykor lépcsők és palánkok, miközben a felszín is elég változatos, homok, sár, gyepes rész, burkolt út és olykor hófödte talaj is lehet a pálya része. A biciklik megjelenésükben az országúti gépekhez hasonlítanak, de szélesebb gumikkal rendelkeznek. A ciklokrosszt jellemzően az őszi, téli időszakban űzik, sokan csak kiegészítő sportágként, de már vannak specialisták is. A szakág Hollandiában és Belgiumban a legnépszerűbb, a futball után sokszor ez a legérdekesebb sport.

A versenyt a harmadik körben Puck Pieterse robbantotta be egy tempóváltással, az addig élcsoport szétszakadozott, Vas is lemaradt öt-hat másodperccel. Egy kis időre be is ragadt az olasz Silvia Persico mögött, és inkább távolodni látszott az élen álló négyestől, de másfél kör alatt végül elkapta a sor végét, majd az ötödik körben néhány percre újra ő tekert legelöl. Négy holland, Femke van Empel, Pieterse, Vos és Brand tekert mögötte.

A nyugodt időszak nem tartott túl sokáig, lüktető maradt a verseny, előbb Pieterse és Brand váltott iramot, Vas újra elvesztette a kontaktust, majd a hetedik körben Marianne Vos egy rövid emelkedőn olyan tempót diktált, amire már senki sem tudott reagálni. A hétszeres holland világbajnok simán győzött, a második helyért való hajrát pedig Brand nyerte Pieterse előtt. Vas az ötödik lett Van Empel mögött, 18 másodpercet kapva Vostól. Hiányozhatott neki az az erő, amit a verseny közepén az üldözésbe fektetett.

Vas következő versenye január 30-án lesz, ekkor rendezik meg a világbajnoki futamot az amerikai Fayetteville-ben. Ezen a helyszínen a szezon már világkupát is rendeztek, akkor Vas a 6. helyen ért célba.

A mountain bike-ban és országúti kerékpározásban is rendkívüli eredményeket szállító és ígéretes jövő álló Vas Blankáról a tábori világkupán forgattunk portrévideót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!