Vas Blanka újra dobogós lett a terepkerékpár-világkupában

2022. január 16. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vas Blanka élete első felnőtt szezonjában már a harmadik dobogóját szerezte meg a terepkerékpár (ciklokrossz) világkupában. A 20 éves bringás most a franciaországi Famenville-ben lett harmadik.

A múlt héten Vas Blanka a Városligetben védte meg nagy fölénnyel az országos bajnoki címét ciklokrosszban, így a világkupába a nemzeti színű mezében térhetett vissza. Az utolsó előtti állomást a franciaországi Famenville-ben tartották, néhány nagy rivális nélkül. A két hét múlva rendezendő világbajnokság miatt maradt többek között távol a címvédő Lucinda Brand és Marianne Vos is. Kemény ellenfelek azért így is jutottak Vasnak.

A famenville-i kastély parkjában kijelölt pálya gyorsnak számít a sorozatban, nincsenek durva emelkedők és nagy szintkülönbségek sem, a futós szakaszok is rövidek, nagy tempóval lehet tekerni, amiben a magyar versenyző is jó, de most nem volt olyan sok technikás szakasz sem, ahol előnyt tudott volna szerezni.

Mi az a ciklokrossz?

A versenyek során a bringások általában 2-3 kilométeres körpályákon tekernek, ahol természetes és mesterséges akadályok váltogathatják egymást. Rövid meredekek, lejtős szakaszok, olykor lépcsők és palánkok, miközben a felszín is elég változatos, homok, sár, gyepes rész, burkolt út és olykor hófödte talaj is lehet a pálya része. A biciklik megjelenésükben az országúti gépekhez hasonlítanak, de szélesebb gumikkal rendelkeznek. A ciklokrosszt jellemzően az őszi, téli időszakban űzik, sokan csak kiegészítő sportágként, de már vannak specialisták is. A szakág Hollandiában és Belgiumban a legnépszerűbb, a futball után sokszor ez a legérdekesebb sport.

Vasnak nem sikerült túl jól a rajtja, az egyenes végén az ötödik volt, de pár éles kanyar után még inkább visszacsúszott, a tizedik helyről, 10 másodpercen felül hátrányból kezdhette meg a felzárkózást az élen haladó Puck Pietersére és Femka van Empelre. A magyar bringás meg is kezdte az üldözést, és ez olyan jól sikerült neki, hogy az első kör végén már ő állt az élen. Ez az erőfeszítés visszaüthetett, mert a második körben nem tudott reagálni Pietersé iramváltására, és Van Empelre sem tudott tapadni.

A két holland egyre nagyobb előnyt épített fel, Vas a második körben már 14 másodperc hátrányban volt, ami aztán 20 másodpercre nőtt. A magyar bringás azért még úgysem dőlt hátra, hogy a harmadik helye biztosnak tűnt, próbált erős tempót menni, és az ötödik körben 10 másodpercre is volt már tőlük, de később újra elhúzott a holland páros. Különmeccsüket Van Empel nyerte nagy hajrával, Pieterse érkezett célba másodikként, míg Vas 23 másodperccel később gurult be harmadikként.

Vas a szezonban kétszer állt korábban világkupa-dobogón, októberben Iowa Cityben harmadik lett, majd Overijsében életében először nyerni tudott a húszéves versenyző, az Európa-bajnokságon pedig ezüstérmes lett.

A mountain bike-ban és országúti kerékpározásban is rendkívüli eredményeket szállító és ígéretes jövő álló Vas Blankáról a tábori világkupán forgattunk portrévideót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!