Közbeugrott a bíró, pohárdobálás lett belőle

2022. január 17. – 08:26

Közbeugrott a bíró, pohárdobálás lett belőle
A San Francisco 49ers és a Dallas Cowboys mérkőzése – Fotó: Tom Pennington / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Három mérkőzéssel folytatódott az NFL 2021-es szezonjának rájátszása – két kiütés, egy drámai hajrá és egy nagy búcsú jutott a vasárnapi (magyar idő szerint részben hétfő hajnali) mérkőzésekre.

Nézzük előbb az egyszerűbb eseteket! A címvédő Tampa Bay Buccaneers nagyon simán gázolt át a rájátszásba az utolsó pillanatban besurranó Philadelphia Eaglesön, a floridai csapat Tom Brady vezetésével 31-15-re nyert. Ez volt Brady 35. győzelme a rájátszásban, a második legsikeresebb irányító a playoffban, Joe Montana 16 sikerrel áll, ami jól jelzi, mennyire kilóg a teljes NFL-ből a hatszoros bajnok Brady. A Tampa irányítója két passzolt touchdownt hozott össze, elsődleges célpontja a 9 elkapásból 117 yardot és 1 TD-t összehozó Mike Evans volt. Az Eagles dolgát három eladott labda is nehezítette.

Ennél is simább lett a tavaly szintén döntős Kansas City Chiefs sikere, ők a rájátszásba váratlan módon beeső Pittsburgh Steelerst verték 42-21-re Patrick Mahomes 5 passzolt TD-jének köszönhetően.

A vereség volt az utolsó mérkőzése a Steelers irányítójának, Ben Roethlisbergernek az NFL-ben. A 39 éves játékos 2004-ben került a ligában, a teljes pályafutását a Steelersnél töltötte, ahol kétszeres Super Bowl-győztes lett. Emellett 2004-ben az év újonc támadójátékosának választották, 2014-ben és 2018-ban övé volt a legtöbb passzolt yard az irányítók között, és két NFL-rekordot is tart: egyedüliként tudott négy meccsen is 500 passzolt yard fölé jutni, illetve volt olyan meccse, amikor 47 sikeres passza is volt.

Ben Roethlisberger – Fotó: David Eulitt / Getty Images
Ben Roethlisberger – Fotó: David Eulitt / Getty Images

A két kiütés szendvicsbe ölelte a vasárnap legszorosabb mérkőzését, amin a San Francisco 49ers idegenben nyert a Dallas Cowboys ellen 23-17-re. Ez egy meglehetősen klasszikus párharcnak mondható a rájátszásban, csak a főcsoportdöntőket nézve hatszor találkozott a Super Bowlba jutásért játszott mérkőzésen a két csapat, volt időszak, amikor sorban három szezonban is ők voltak az NFC főcsoport legjobbjai.

Ezúttal a mérkőzést jobban kezdő, a második félidő közepére 13-0-s előnyt szerző 49ers bizonyult jobbnak. Hiába hajrázott nagyot 23-7-es hátrányból a Cowboys, az utolsó pillanatban egy furcsa, az egyik bírót is érintő jelenet miatt végül nem tudtak egyenlíteni vagy fordítani.

A Cowboys 23-17-es hátrányban, 32 másodperccel a mérkőzés vége előtt visszakapta a labdát egy utolsó rohamra, de úgy kellett az egyenlítéshez (vagy fordításhoz) megtenniük 80 yardot, hogy már nem maradt időkérésük, amivel adott esetben meg tudták volna állítani az óra ketyegését. 40 yard megtétele után már csak 14 másodpercük volt, amikor az irányító, Dak Prescott egy hosszú futással tartotta életben a támadást. Mivel már nem volt időkérés, sietniük kellett az utolsó játék elindításával, csakhogy ilyenkor a bíróknak kell megfelelő helyre tenniük a labdát, ezt mindenképp meg kell várni, úgy is, ha közben pörögnek a játékidőből hátralevő másodpercek.

Ebben az esetben is ez történt, a Cowboys már felállva várta, hogy indíthassa a továbbjutásról döntő játékot, de mire a játékosok között a labda felé igyekvő játékvezető helyére tette a labdát, véget ért a mérkőzés, és a 49ers nyert 23-17-re.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a Cowboys nem igazán játszott jól a mérkőzésen, ahogy az is, hogy szó sincs akkora bírói hibáról, mint a rájátszás egyik szombati mérkőzésén. A lefújás után a csalódott Cowboys-szurkolók pohárdobálással búcsúztatták az öltözőbe igyekvő bírókat, bár azok igazából mindent a szabálykönyv szerint csináltak, szerencsétlen eset volt, hogy pont akkor fogyott el az idő a támadásra.

A rájátszás első fordulójából, az úgynevezett Wild Card körből még egy mérkőzés van hátra, magyar idő szerint kedd hajnali 2.15-kor az Arizona Cardinals és a Los Angeles Rams találkoznak. A mérkőzés győztese a Tampa Bay Buccaneershez látogat majd a következő fordulóban, ahol a másik három párharc már ismert – a Tennessee Titans otthon játszik a Cincinnati Bengals ellen, a Buffalo Bills idegenbe megy a Kansas City Chiefshez, a Green Bay Packers pedig a San Francisco 49erst fogadja.

Eredmények

  • Philadelphia Eagles–Tampa Bay Buccaneers 15-31
  • San Francisco 49ers–Dallas Cowboys 23-17
  • Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs 21-42

szombaton játszották

  • Las Vegas Raiders–Cincinnati Bengals 19-26
  • New England Patriots–Buffalo Bills 17-47

kedd hajnalban játsszák: Arizona Cardinals–Los Angeles Rams

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!