Hatalmas bírói hibával és történelmi kiütéssel indult az NFL-rájátszás

2022. január 16. – 09:08

Hatalmas bírói hibával és történelmi kiütéssel indult az NFL-rájátszás
A Bengals elkapója, Tyler Boyd ünnepli a végül bírói hiba után megadott touchdownját a Raiders elleni mérkőzésen – Fotó: Dylan Buell / Getty Images via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar idő szerint szombat este és vasárnap hajnalban két mérkőzéssel indult el az NFL 2021-es szezonjának rájátszása, azon belül is az úgynevezett Wild Card forduló, amiben a playoffba jutott 14 csapatból 12 érintett – a két főcsoportgyőztes pihenőhetet kapott erre a fordulóra. A playoffkezdet pedig legalább annyira őrültre sikeredett, mint maga az eddigi NFL-szezon, hatalmas bírói hibát, több évtizedes átok megtörését, történelmi kiütést és egy 145 kilós játékos által szerzett touchdownt is láthattunk.

A Cincinnati Bengals 31 éves átok megtörésével indította a rájátszást – a csapat az 1990-es szezon befejezése óta nem nyert mérkőzést a rájátszásban, ezzel a leghosszabb ilyen, negatív sorozatot hozta össze az NFL-csapatok között. Érdekesség, hogy a széria épp a Raiders ellen játszott, az akkor épp Los Angeleshez köthető csapat 20-10-re nyert ellenük azon a meccsen, amelyen a pályafutása végét jelentő sérülést szenvedte el a Raiders történetének egyik legjobb játékosa, Bo Jackson.

Ami a mostani meccset illeti, a Bengals egy hatalmas bírói hiba segítségével is nyert. A második negyed végén, 13-6-os Benglals-vezetésnél a bírók saját hibájukat figyelmen kívül hagyva hoztak össze még nagyobb blamát a Cincinnati látszólag touchdownt érő passzánál. Az irányító Joe Burrow jobbra menekülve passzolt a célterületre Tyler Boydnak, aki sikeresen meg is csinálta az elkapást, csakhogy közben az egyik játékvezető sípolt, amikor azt hitte, az irányító a passz indítása előtt kilépett a pályáról. A szabályok szerint az ilyen, akár vétlen, akár szándékos sípszó esetén a játéknak meg kell állnia, és mivel az elkapás ezután jött, annak, és így a touchdownnak sem szabadott volna érvényesnek lennie, a bírók viszont nem kevés kavarodás mégis megadták a TD-t. (A visszajátszásból látszik egyébként, hogy Burrow még a kilépés előtt elpasszolt a labdát, szóval minden szempontból hibás volt a korai sípszó.)

A tévedés végzetesnek bizonyult a végül épp hét ponttal kikapó Raiders számára, hiszen a Bengals végül 26-19-re nyert.

A másik szombati mérkőzésen a Buffalo Bills több szempontból is történelmi kiütést mért a New England Patriotsra a -10 Celsius-foknál is hidegebb időben játszott mérkőzésen.

Egyfelől a 47-17-es sikerrel a Patriots történelmének legnagyobb rájátszásbeli vereségét szenvedte el, másfelől ez a mérkőzés lett az NFL több mint 100 éves történetében az első, amelyen egy csapat egyetlen támadását sem eladott labdával, punttal vagy mezőnygóllal fejezte be. A Bills szinte tökéletes mérleget hozott azzal, hogy a befejezésig minden támadásából touchdownt ért el, egyedül a legvégén térdeltek csak le, amikor már teljesen eldőlt a mérkőzés.

A Bills utolsó touchdownja kifejezetten emlékezetes lett, azt ugyanis a 145 kilós falember, Tommy Doyle kapta el.

A mérkőzés hőse egyértelműen a dermesztő hidegben magát alaposan összekapó Bills-irányító, Josh Allen volt, aki több touchdownt passzolt (5), mint ahány sikertelen átadást indított (4). Allen végül 25-ből 21 sikeres passzal és 308 passzolt yarddal fejezte be a mérkőzést, emellett 6 kísérletből volt 66 futott yardja is. Előzetesen épp a hideg miatt arra számítottak, hogy az irányító nem fut majd annyit, ennyire hideg körülmények között ugyanis minden ütközés hatványozott fájdalmat okoz. Allen mellett kiemelendő a futójátékos Devin Singletary, aki 16 futásból 81 yardot és két TD-t hozott össze, illetve a két elkapott touchdownt is szállító tight end, Dawson Knox.

Eredmények

  • Las Vegas Raiders–Cincinnati Bengals 19-26
  • New England Patriots–Buffalo Bills 17-47

A Wild Card kör további mérkőzései

  • vasárnap 19.00 – Philadelphia Eagles–Tampa Bay Buccaneers
  • vasárnap 22.30 – San Francisco 49ers–Dallas Cowboys
  • hétfő 02.15 – Pittsburgh Steelers–Kansas City Chiefs
  • kedd 02.15 – Arizona Cardinals–Los Angeles Rams
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!