A rémálom forgatókönyve a kézi-Eb-n: győzelemmel is kieshetünk

2022. január 17. – 12:37

A rémálom forgatókönyve a kézi-Eb-n: győzelemmel is kieshetünk
Magyar szurkolók az MVM Dome-ban – Fotó: Szabó Bernadett/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában mind a négy csapat úgy áll az utolsó, keddi játéknap előtt, hogy van esélye a továbbjutásra. A magyarokon egy kétgólos győzelem segítene mindenképp Izland ellen.

A magyar férfi kézilabda-válogatott három góllal kapott ki az Európa-bajnokság első fordulójában a hollandoktól (28-31), vasárnap este viszont egy utolsó pillanatos bombagóllal megverte a portugálokat (31-30), így pillanatnyilag a csoport harmadik helyén áll.

Az állás:

  1. Izland 4 pont
  2. Hollandia 2
  3. Magyarország 2
  4. Portugália 0

Kedd este 18 órától Izlanddal csapunk össze, ami vezeti a csoportot. A mi meccsünk után, 20:30-tól rendezik a holland-portugált. A szakmai stáb ragaszkodott a korábbi időponthoz, nem sorsolás döntötte el a sorrendet.

A legutóbbi meccsünkön, 2020-ban 24-18-ra a magyar válogatott nyert – a szünet után mindössze hat gólt kapott a remekül záró védelem, Mikler Roland bravúrok sorát mutatta be a kapuban. Valami hasonlóra lesz szükség most is.

Izland most még egy egygólos vereséggel is biztosan továbbjut. A két csapat együtt is továbbléphet, pont mint két éve – de ehhez a portugálok sikere kell a másik meccsen.

Mivel a magyar csapat játssza az első meccset, még az is előfordulhat, hogy a válogatott heroikus küzdelemben, húszezer néző előtti mámoros hangulatban nyer egy góllal, és ez semmit sem ér a végelszámolásnál. Ha ugyanis a hollandok tartják a formájukat, és teljesen legyőzik a tartalékos, sok gonddal küszködő portugálokat (mindegy, milyen arányban), akkor Izland és Hollandia a két továbbjutó.

Ha így lesz, akkor 19:45-kor még eufória önti el a csarnokot, 22:10-kor pedig a bánat.

Ebben az esetben előkerül a minitabella, ami a körbeverések nélkülözhetetlen kelléke a sportágban, és ami szinte hozzánőtt a magyar csapathoz az előző években. Ezen a tabellán tehát magyar és holland győzelemnél három 4 pontos csapat lesz. Azt már most tudjuk, hogy gólkülönbségben Hollandia plusz kettővel áll, mert bennünket három góllal vert, és eggyel kapott ki Izlandtól. A mieink mínusz háromról indulnak, Izland plusz egyről. Ezért kell a kétgólos siker, mert így nekünk az összevetésben mínusz egyes lesz a gólkülönbségünk, ahogy Izlandnak is – de mi több lőtt góllal állnánk ebben az esetben.

Ha a magyar válogatott egy góllal veri Izlandot, akkor nagyon szurkolni kell a portugáloknak, hogy ne kapjanak ki. A portugálok viszont egygólos magyar győzelemnél már semmiképp sem juthatnak tovább, ezért nekik tét nélküli lesz a találkozó. Ők besegíthetnek nekünk egy sikerrel, és így

22:10-kor egy újabb eufória érkezhet a csarnokba.

A legeslegutolsó csavar a történetben, ha Izland nyer, és Portugália kettővel megveri a hollandokat. Ebben az esetben ez a két győztes csapat jut tovább, és várhatja a csütörtöki folytatást. A tartalékos portugálok egészen biztos, hogy aláírták volna ezt a lehetőséget a torna elején, még akkor is, ha kettővel megverni nem könnyű a hollandokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!