A kínai sportvezetés határozottan megtiltotta a válogatott focistáknak a tetoválást

2022. január 2. – 09:49

A kínai sportvezetés határozottan megtiltotta a válogatott focistáknak a tetoválást
Csang Lin-peng, a legjobbnak tartott kínai játékos egy Szaúd-Arábia elleni meccsen Fotó: Wang Haizhou / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az új irányelv értelmében az új tetoválás tilos, de a meglevők eltávolítása is ajánlatos.

Kína Sportigazgatási Szervezete (GAS) határozottan fellép a tetoválások ellen. Az ország legfőbb sporthivatala általánosan is közölte, hogy szigorúan tilos tetovált játékosokat a nemzeti válogatottban mutogatni – írja a BBC. A lépés segít jó példát mutatni a társadalomnak – vallja a hivatal.

Kína 2018 közepe óta egyre inkább szigorítja a média és a sport szabályozását, hogy megakadályozza a tetoválások képernyőkön való megjelenítését. A tetoválások a fiatalok körében amúgy terjednek, de mivel azok a kínai vezetés szerint

Ázsiában inkább a szervezett bűnözés és egyes etnikumok jelképei voltak hagyományosan,

Kína erőteljesen fellép ellenük, igaz, valójában hasonló harcot vív az extra hajviseletek és a természetellenes festett hajszínek és más kiegészítők ellen is. Néhány profi labdarúgó azóta hosszú ujjúval takarja el a karját, hogy elrejtse a tetoválásait, de a hivatal jelezte, kívánatosabbnak tartja azok eltávolítását. 2021 elején a kínai műsorszórás-szabályozó hatóság is bejelentette, hogy szigorítja az általa egészségtelennek minősített tartalomra vonatkozó szabályokat.

Kínában a foci szabályozása azért meghatározó a pártvezetésnek, mert a sportág egyre népszerűbb. A nemzeti csapat, a Csungkuo Kuocsia Cucsiu Tuj, vagy becenevén a kuocu (ez kábé annyit jelent, mint a nemzeti tizenegy, a Natonalelf, vagy a Squadra Azzurra) amúgy rendkívül sikertelen. Bár a kínai milliárdosok hatalmas összegeket költenek focira mind otthon, mind például az angol Premier Leagueban, de a méretes ország nemzeti csapata csak egyszer jutott ki a vébére és az Ázsia-bajnokságokon sem túl sikeres, igaz ott már ezüstérmeket nyert.

A bajnokság már jóval erősebb, mert a Kínai Szuperligában már neves brazil (Oscar, Hulk) és európai (Pelle, Fellaini) is megfordultak, bár az némileg negatív hír a jövőre nézve, hogy a liga történetének eddigi legsikeresebb csapata a hét bajnoki címet szerző Kuangcsou Evergrande névadó szponzora éppen a létéért küzdő kínai ingatlantröszt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!