Szilágyi Liliána pályafutása az ifjúsági olimpiai aranytól a tavaly bejelentett szünetig

2021. december 30. – 12:48

Szilágyi Liliána pályafutása az ifjúsági olimpiai aranytól a tavaly bejelentett szünetig
Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szilágyi Liliána szerda este a közösségi oldalán osztott meg egy posztot, amiben azt állította, hogy az apja fizikailag, érzelmileg és szexuálisan is bántalmazta. A helyezései egészen más értelmet nyertek azok után, hogy beszámolt gondterhelt életéről. A pályafutásának szakaszait idéztük fel.

Szilágyi Liliána először a ritmikus gimnasztikával próbálkozott, de nyolcévesen az úszásra váltott. Az édesapja is, az 1982-ben ifjúsági Európa-bajnok (1500 gyors) Szilágyi Zoltán négy olimpián indult, 1988-ban, Szöulban a 16. helyen zárt 400 gyorson, akkor Széchy Tamás volt az edzője. A 2000-es olimpián 33 évesen szerepelt Sydneyben, akkor már Sós Csaba irányításával. Legjobb eredményét 1991-ben érte el, a perthi világbajnokságon hatodik lett 400 gyorson, 1993-ban egy autóbaleset miatt hosszabb pihenőre kényszerült. Pályafutását 2000-ben fejezte be a Ferencváros színeiben, akkor már jogászdiplomával rendelkezett.

A lánya tehát 2004-ben fordult az úszás felé, és 2010-ben a tizennégyet nem betöltve már felnőtt országos bajnok a Kőbánya SC váltójával. A 2012-es olimpián ő volt a csapat legfiatalabb tagja, még csak a tapasztalatszerzés miatt vitték ki. Nagyapja, Gyarmati Dezső ugyancsak Londonban szerepelt első olimpiáján, még 1948-ban. Gyarmati a vízilabda ikonjává vált, három olimpián volt aranyérmes (1952, 1956, 1964), 1976-ban pedig kapitányként ünnepelhetett.

Szilágyi 2014-ben a nankingi ifjúsági olimpiáról a 100 és a 200 pillangó aranyát is elhozta, kiugrott a medencéből, úgy ünnepelt. 2:06,59-et úszott 17 évesen, ez a sportágban egy komoly idő, a nyolc évvel idősebb Hosszú Katinka országos csúcsától alig maradt el.

„Minden embernek kívánom, legyen egy ilyen pillanatban része. Adja át magát az elégedettség, a beteljesülés önkívületének. Hogy megcsinált egy feladatot, hogy amiről álmodott, az megvalósult. Flow. Elárasztotta a zsigereimet a jóleső sikerélmény. Szuper volt, majdnem szétrobbantam. Sokszor szeretném még átélni”

– mondta erről a sikeréréről 2016-os beszélgetésünkkor, ami még az Indexen jelent meg.

Az aranyérmes magyar Szilágyi Liliána (k) az ezüstérmes kínai Csang Jü-fej (b) és a bronzérmes ausztrál Brianna Throssell között a nankingi ifjúsági olimpia női 100 méteres pillangóúszásának eredményhirdetésén 2014. augusztus 22-én – Fotó: Csü Huan-cung / Hszinhua / MTI
Az aranyérmes magyar Szilágyi Liliána (k) az ezüstérmes kínai Csang Jü-fej (b) és a bronzérmes ausztrál Brianna Throssell között a nankingi ifjúsági olimpia női 100 méteres pillangóúszásának eredményhirdetésén 2014. augusztus 22-én – Fotó: Csü Huan-cung / Hszinhua / MTI

Az ifjúsági olimpia bajnokai közül Kapás Boglárka, Kenderesi Tamás olimpiai éremig jutott, Milák Kristóf és a kajakos Tótka Sándor az elsők, akik a felnőttek között is aranyérmesek lettek.

Szilágyi 2015-ös felnőtt világbajnokságon 2:07,05-tel bejutott a döntőbe, betegen versenyezve a hetedik lett. Ő volt az egyetlen magyar döntős, mert Hosszú akkor a 13. helyen fejezte be. Ha nem is úszott gyorsabban, mint az ifjúsági olimpián, lehetett abban reménykedni, hogy képes másodperceket javulni, és ezen a távon a legnagyobb sztárok közé emelkedik. A vb után hagyta el Turi Györgyöt, az édesapa azt mondta, hogy „a lánya boldogsága neki mindennél fontosabb”, ezért váltanak. Nem váltak el haraggal, de új impulzusokra volt szükségük. A riói olimpia előtt 75 nappal, a londoni Európa-bajnokságon 200 pillangón szinte végig vezetett a német Franziska Hentke előtt, de végül egy század másodperccel kikapott tőle (2:07,24). Ennek ellenére felhőtlenül tudott örülni annak az éremnek.

A finálé után adott nyilatkozatát egészen más megvilágításba helyezte az, hogy szerdán Instagram oldalán írta meg, hogy gyerekkorában testileg, lelkileg és szexuális bántalmazták, amit állítása szerint az édesapja követett el. Az olimpián lecsúszott a döntőről, a tizedik helyen zárt. Édesapja akkor még közvetlen részt vett a felkészülésében. Rióban, ha megússza azt az időt az elődöntőben, amit az előfutamban elért, akkor simán döntős lehetett volna. A felkészüléséről akkor annyit lehetett tudni, nem volt zavartalan, mert edzőt cserélt, Kovács László helyett Szabó Józseftől kapott tanácsokat a legfontosabb szakaszban.

A 2017-es budapesti világbajnokságon hetedik lett, két év múlva hatodik helyen vgézett 200 pillangón – Kapás Boglárka volt ekkor a győztes –, próbálkozott amerikai egyetemen, a 2014-ben úszott idején azonban nem tudott faragni. Miután egy évvel elhalasztották a tokiói olimpiát, 2020 tavaszán Shane Tusupot választotta edzőjének, akivel a technikáját teljesen szétszedték, és igyekeztek újra összerakni a mozgását.

A 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Négy Nemzet Úszóversenyén a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszodában 2020. július 24-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
A 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Négy Nemzet Úszóversenyén a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszodában 2020. július 24-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Nemzeti Sportban azt mondta: „sosem értettem, miért kell szomorúnak lennem, miért kell sírnom egy edzés előtt, miért kell átélnem pánikrohamot amiatt, ami rám vár. Előfordult, hogy már előző este ezen stresszeltem, vagy éppen álomba sírtam magam a másnap miatt, és féltem attól, hogy képtelen leszek megfelelni az elvárásoknak. Régóta figyelem Shane-t, voltunk közös edzőtáborban is, és nem értettem, hogy a tanítványai hogyan tudnak nevetni edzés közben, miközben sokkal intenzívebben dolgoznak, mint mások. Megdöglöttek, közben meg röhögtek – én meg csak azt kérdezgettem, vajon mi a titkuk, én is ezt akarom! Aztán jött a lehetőség a közös munkára, de ha nem élem meg azokat a rossz éveket, most nem tudnám ezt csinálni. Sokan féltettek Shane-től, én viszont tudtam, hogy már készen állok arra a típusú edzésmunkára, amelyet ő vár el az úszóitól.”

Az együttműködésük nem tartott sokáig, és 2020 decemberében Szilágyi bejelentette, szünetelteti a pályafutását.

„Muszáj megállnom, és magammal, a testemmel, valamint a lelkemmel törődni, azt rendbe tenni. Fiatal vagyok, lehetek még ismét bajnok, érhetek el nagyszerű eredményeket. És szeretnék is elérni”

– adott ki közleményt, és arra kért mindenkit tartsa tiszteletben a döntését.

Testvére, Szilágyi Gerda édesapja irányításával készül, októberben töltötte be a tizennyolcadik évét, felnőtt magyar bajnoki címekkel rendelkezik. Hátúszásban közel volt ahhoz, hogy teljesítse a tokiói olimpiai szintet, de végül nem jutott ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!