Gulácsi Péter volt az év legjobban kereső magyar sportolója

2021. december 27. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy közeledik az év vége, úgy zúdulnak ránk a különféle listák. A Blikk például hétfőn közölte a legjobban kereső magyar sportolók listáját, melyet szokás szerint Bundesligában játszó focisták dominálnak.

A legjobban kereső magyar sportoló Gulácsi Péter, a német RB Leipzig kapusa, akinek a fizetése 1,82 milliárd forintnak megfelelő euró. A válogatott labdarúgót két lipcsei csapattársa követi a listán: Willi Orbán 1 milliárd forintnyi euróval és Szoboszlai Dominik 905 milliós átszámított fizetéssel. A pályafutása vége felé jár, az 1. FSV Mainzban is csak epizódszerepeket kap a héten megműtött Szalai Ádám, de a fizetésével sokan cserélnének. A 33 éves csatár több mint 1,5 millió eurót, azaz 543 millió forintot keresett ebben az évben.

Ez első ötbe csupán egy teniszező, Fucsovics Márton fért be, az évet a világranglista 40. helyén záró játékos az egyéni és a páros eredményeket is figyelembe véve 1,1 millió dollárt (352 millió forintot) ütögetett össze. Az idei tokiói olimpia győztesei a megemelt pénzjutalmak ellenére még csak megközelíteni sem tudták a focistákat (a legnagyobb, 107,2 millió forintos jutalmat a kajakos Csipes Tamara kapta)

A Blikknek nyilatkozó Szabados Gábor sportközgazdász szerint nem véletlen, hogy a labdarúgók fizetése kiemelkedik, és ez a magyar focira is érvényes. Az európai sportban ugyanis

gazdasági szempontból két csoportra szokták osztani a sportot: futball és minden más. Az olimpikonok most szép pénzt kaptak [egy aranyérem 50 milliót ért] a tokiói szereplésük után, de még így sem érik el a külföldön légióskodó labdarúgókat, és ha nem lennének ezek az állami támogatások, még nagyobb lenne a különbség.

A lap által is idézett, a Forbes által összeállított nemzetközi listára – mely egyébként csalóka, mert nem naptári évvel számol – már nem jellemző a focisták egyeduralma. 2021 legjobban kereső külföldi sportolója az évben amúgy csak két csúnya vereséget elkönyvelő ír MMA-sztár, Conor McGregor volt, de az ő keresetének nagy részét a saját whiskey-márkájának értékesítéséből járó 150 millió dollár teszi ki. A lista élmezőnye így néz ki:

  1. Conor McGregor: 180 millió dollár (58,68 milliárd forint)
  2. Lionel Messi: 130 millió dollár (42,38 milliárd Ft)
  3. Cristiano Ronaldo: 120 millió dollár (39,12 milliárd Ft)
  4. Dak Prescott (ő egy amerikaifocista): 108 millió dollár (35,2 milliárd Ft)
  5. LeBron James: 97 millió dollár (31,62 milliárd Ft)
Kövess minket Facebookon is!