Verstappen dráma után, az utolsó körben előzve világbajnok

2021. december 12. – 13:46

frissítve

Verstappen dráma után, az utolsó körben előzve világbajnok
Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Élőben a 2021-es Forma–1-szezon utolsó futama, a világbajnoki címről döntő Abu-dzabi Nagydíj. A vb-címre már csak Max Verstappen és Lewis Hamilton esélyesek, kövesse élőben a csatájukat!

Hamilton, Verstappen, Pérez a sorrend az elején, Hamilton közepes gumikon, majd öt pilóta jön mögötte a papíron gyorsabb lágyabb keverékkel, mégsem tudtak komolyabb nyomást helyezni a hétszeres világbajnokra.

Eközben a Red Bull amiatt reklamált, hogy Verstappennek vissza kellett adnia a pozícióját Hamilton felé, a versenyigazgató Michael Masi szerint leszorítás történt, Verstappen kivezette a pályáról Hamiltont, így mindegy, hogy Hamilton a pályát elhagyva tért vissza az első helyre, mert nem önszántából ment arra.

Máris itt az első nagy fordulat a futamon, Hamilton az első métereken előzött, azonnal borult minden, amit előre elemeztek a szakértők.

A páros az első körben már össze is ért, Verstappen ugyanis azonnal visszatámadt, de nem tudta rendesen befejezni a manőverét. Hiába előzte meg egy pillanatra Hamiltont, sportszerűen visszaadta az első helyet a britnek, nem akart korai drámát.

Elindult a mezőny a felvezetőkörre.

A pilóták és a konstruktőrök világbajnoki címe is nyitott, előbbit tárgyaltuk már, utóbbiban nagy meglepetés kell, hogy a Red Bull 28 pontos hátrányból megelőzze a Mercedest, de a szombati formájukat látva ez sem lehetetlen.

Az egyéni versenyt nézve a legmagasabb, még kiadó pozíció az ötödik hely, ezt most Charles Leclerc őrzi, előnye viszont csak négy pont Lando Norrisszal szemben, itt nagy csata lehet.

Max Verstappen és Lewis Hamilton egyaránt 369,5 ponttal kezdik meg a szezon utolsó futamát. Aki előrébb zár, az lesz a világbajnok, ha mindketten kiesnek, vagy egyikük sem szerezne pontot, akkor a több nyert futam (9-8) miatt Verstappen nyeri a vb-t.

Verstappen talán kényszerűségből a lágy, jobban tapadó gumikon kezdi meg a futamot, amikkel gyakran a második helyről is simán az élre tudott lőni, a belső íven, némileg hátrébbról induló Hamilton viszont a tovább tartó közepes keveréken indul. Ez azt jelenti, hogy a futam elején Verstappen gyorsabb lehet, egyúttal a Red Bull-pilóta kerékcseréjére is korábban kell számítani, kevesebb ideje lesz tehát arra, hogy minél jobban elhúzzon a mezőnytől, nehogy valami sűrű forgalomba érjen vissza a friss gumikon.

Érdekes stratégiai harc lesz ez a mindennél nagyobb téttel bíró futamon.

Max Verstappen és Lewis Hamilton az Abu-dzabi Nagydíj egyik szabadedzésén – Fotó: Lars Baron / Getty Images
Max Verstappen és Lewis Hamilton az Abu-dzabi Nagydíj egyik szabadedzésén – Fotó: Lars Baron / Getty Images

A lényeg persze az elején, a vb-címért harcoló Max Verstappen és Lewis Hamilton egymás mellől, az első sorból rajtolnak.

  • Első sor: Max Verstappen, Lewis Hamilton
  • Második sor: Lando Norris, Sergio Pérez
  • Harmadik sor: Carlos Sainz, Valtteri Bottas
  • Negyedik sor: Charles Leclerc, Cunoda Juki
  • Ötödik sor: Esteban Ocon, Daniel Ricciardo
  • Hatodik sor: Fernando Alonso, Pierre Gasly
  • Hetedik sor: Lance Stroll, Antonio Giovinazzi
  • Nyolcadik sor: Sebastian Vettel, Nicholas Latifi
  • Kilencedik sor: George Russell, Kimi Räikkönen
  • Tizedik sor: Mick Schumacher

Nyikita Mazepin, a Haas orosz pilótája pozitív koronavírustesztet produkált a szombati időmérő után, így nem vehet részt az Abu-dzabi Nagydíjon. A csapat ráadásul helyettest sem nevezhet Mick Schumacher mellé, még úgy sem, hogy a tartalékpilótájuk, Pietro Fittipaldi ott van Abu-Dzabiban. Ennek az az oka, hogy a pozitív teszt az időmérő után történt, vagyis Fittipaldinak nem volt lehetősége a versenyhétvége során a három szabadedzés vagy az időmérő közül legalább egy alatt autóba ülnie, így a szabályok szerint nem helyettesítheti Mazepint. Az orosz pilóta egyébként az utolsó, 20. Helyről indult volna.

Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters
Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!