A Ronaldo-effektus nyomában

2021. november 25. – 04:50

A Ronaldo-effektus nyomában
Cristiano Ronaldo gólt lő a Villareal elleni Bajnokok Ligája-meccsen 2021. november 23-án – Fotó: Jose Breton / Pics Action / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sorsdöntő mérkőzésen nyert kedden az angol rekordbajnok Manchester United, hiszen Spanyolországban sikerült begyűjteniük a három pontot a Villarreal vendégeként, így már biztos továbbjutói a Bajnokok Ligája csoportkörének. Cristiano Ronaldo újra betalált, ezzel ő az első labdarúgó, aki a BL első öt csoportmeccsének mindegyikén eredményes volt. Vannak azonban olyan szakemberek, akik az idei góljai és gólpasszai ellenére sem feltétlenül elégedettek a szerepeltetésével.

Paul Merson, a Sky Sports szakértője foglalt állást a Manchester Unitednél kialakult helyzet miatt, és próbálta árnyalni az Ole Gunnar Solskjaer edző menesztésével kapcsolatos híreket. A korábbi Arsenal-legenda szerint Solskjaernak volt egy terve a bajnokság előtt, a tavaly szerzett ezüstérem és az újra elért nemzetközi kupadöntő után: a PSG-től érkező Edinson Cavani tökéletesen teljesített elöl az előző szezonban, mögötte ott vannak a fiatalok, Sancho, Rashford, Greenwood, csupa erő, energia, sebesség, technika, átlagon felüli képességek, egy remek formában lévő Bruno Fernandes, aki irányítóként huszonnyolc gólt és tizenhét gólpasszt jegyzett – erre az átigazolási időszak végén megkapta Ronaldót.

Állítása szerint az első naptól kezdve nem lett jobb csapat a Manchester United Ronaldóval, csak azért erőltették a szerződtetését, mert meghallották, hogy a Manchester City le akarja igazolni. Ilyen azért nem történhet meg egy városi riválishoz tartozó legendával. A ManUnited egyszer sem hívta fel előtte a Juventust, hogy Ronaldót elengedik-e, mert ő a hiányzó láncszem a Premier League megnyeréséhez. És nem is az! – fejezte be gondolatait az ötvenhárom éves szakértő.

Más platformok igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy a Real Madridnál töltött utolsó évében Zidane-nak kellett elhagynia a Real kispadját, a következő évben Torinóba költözött a portugál sztár, ott az első év után Sarrinak, majd a második szezont követően Pirlónak kellett távoznia. A manchesteri szerepvállalás után pedig Solskjaernak sem jutott sok idő.

A statisztikákkal foglalkozó Squawka oldala igyekezett összeszedni a negyvennyolc éves Solskjaer által elért pozitívumokat és negatívumokat, melyek közel két és fél éves munkavállalását jellemezték korábbi csapatánál:

A pozitívumok:

  • A Manchester United 197 pontot gyűjtött Solskjaer alatt a Premier League-ben, ennél többet csak a Liverpool (242) és a Manchester City (247), az utolsó két év bajnokai szereztek.
  • 2019. március: Solskjaer lett az első United-edző, aki kilenc egymás követő idegenbeli mérkőzésen győzni tud, miután legyőzik a Paris Saint-Germant.
  • 2020. március: a norvég lett az első United-edző, aki tíz idegenbeli meccsen is nyert a sorozatban, miután újra nyertek a PSG ellen.
  • Solskjaer az első manchesteri szakvezető, aki sorozatban három manchesteri derbit nyert idegenben.
  • A Manchester United megtörte az Arsenal rekordját, a legtöbb veretlenül lejátszott idegenbeli mérkőzés immár az ő nevükhöz kötődik a legmagasabb osztályban (29).
  • Ole Gunnar Solskjaer az egyetlen személy a vörös ördögök történetében, aki játékosként és edzőként is eljutott egy nemzetközi kupadöntőbe.
A Manchester United norvég edzője, Ole Gunnar Solskjaer Cristiano Ronaldóval a Newcastle elleni bajnoki mérkőzés után 2021. november 21-én – Fotó: Oli SCARFF / AFP
A Manchester United norvég edzője, Ole Gunnar Solskjaer Cristiano Ronaldóval a Newcastle elleni bajnoki mérkőzés után 2021. november 21-én – Fotó: Oli SCARFF / AFP

A negatívumok:

  • A Manchester United legrosszabb szezonkezdetei tizenkét forduló után a bajnokságban: 2019/2020: 16 pont. 2021/2022: 17 pont.
  • A manchesteriek utolsó tizennégy hazai mérkőzésén egyszer sem úszták meg kapott gól nélkül, ez a legrosszabb széria az Old Traffordon 1959 óta.
  • A Manchester United hat mérkőzést nyert, hetet elvesztett Solskjaer alatt a Bajnokok Ligájában, és csak egyszer úszta meg kapott gól nélkül (Manchester United–Red Bull Leipzig 5-0).

És a legendás Ferguson?

Sir Alex Ferguson 1986 és 2013 közötti manchesteri eredményeit szinte képtelenség megközelíteni, ilyen elvárásokat egyik szakvezetővel szemben sem fogalmaztak meg, akik azóta irányították a csapatot. Viszont az MU szurkolói sincsenek hozzászokva a huszonhét évet átölelő időszak után a kispadon tapasztalható bizonytalansághoz és a folyamatos váltásokhoz.

Sir Alex Ferguson óta négy szakvezető is megfordult a Manchester Unitednél, egyedül José Mourinho tudott több kupát is nyerni. 2013-ban nyert utoljára bajnokságot Fergusonnal a United, 2016-ban FA-kupát, 2017-ben ligakupát, és ugyanebben az évben a nemzetközi kupában is remekeltek a portugál szakvezetővel, sikerült elhódítani az Európa-liga-trófeát.

EDZŐK SIR ALEX FERGUSON óta:

1) David Moyes – 51 mérk. – 1,73 pont/mérk.

2) Louis Van Gaal – 103 mérk. – 1,81 pont/mérk.

3) Jose Mourinho – 144 mérk. – 1,97 pont/mérk.

4) Ole Gunnar Solskjaer – 168 mérk. – 1,79 pont/mérk.

(megbízott edzőként: 19 mérk. / 2,32 pont/mérk.)

Számos edzőt hoztak már szóba a klubbal, felmerült a csapat nélküli Zinedine Zidane neve, az Ajax edzője, Erik Ten Hag, akivel az Ajax megszerezte hétvégén az 500. találatát, ami közel háromgólos átlagot jelent mérkőzésenként. Szinte benne van a kalapban a Paris Saint-German jelenlegi mesterének, Pochettinónak a neve, és Luis Enrique, a spanyol válogatott szakvezetője is felmerült. Két negyvennyolc éves, két ötvenegy éves szakember, akik a támadófutballban hisznek, tehát az irány egyértelmű.

Alex Ferguson edzőről tartanak szurkolók egy molinót az angol bajnokságon 2019-ben – Fotó: Oli SCARFF / AFP
Alex Ferguson edzőről tartanak szurkolók egy molinót az angol bajnokságon 2019-ben – Fotó: Oli SCARFF / AFP

A hatalmas kérdés és feladat akármelyik edző előtt Ronaldo személye. Hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, helyzet nélkül is képes gólt, gólokat is szerezni, mint azt tette a héten is a BL-ben. Nyolcvankilenc percet töltött a pályán, két kísérlete volt, egyszer fejjel, egyszer lábbal próbálkozott, ezekből egy gólt szerzett. Negyvenkétszer ért labdába, nyolcvanszázalékos passzhatékonyság mellett egy csele sikerült, védekező mutatói nincsenek. A levegőben hat párharcából csak kettőt nyert meg, a földön hatból ötöt. Nem egy veretes számsor. Viszont ha helyzetbe kerül, ha hibázik az ellenfél védelme, kegyetlenül kihasznál minden adódó lehetőséget. Az idén is csapata legeredményesebbje, tizenöt mérkőzésén tíz gólt és két gólpasszt jegyez, tavaly harminchatszor volt eredményes a Juvében. Mennyire hiányoznak most onnan is ezek a sorsdöntő gólok. Hiszen Ronaldo idén is számtalanszor mentett pontot, szerzett győzelmeket jelentő találatot, akár az utolsó pillanatokban is.

Az, hogy egyénisége és a többi játékos képességeinek maximális kihasználása mennyire hozható összhangba, hatalmas kérdés.

Legjobb példa erre Bruno Fernandes esete, aki a legnagyobb elszenvedője válogatott csapattársa érkezésének. Az eddig önbizalommal és eredményesen játszó irányító árnyéka önmagának.

A feladat tehát nem egyszerű, és csak bizakodhat abban a következő edzőjelölt, hogy megtalálja az összhangot Ronaldo és a többiek között, ha csak nem akar a hatodik lenni a sorban a portugál világsztár elmúlt időszakban elfogyasztott edzőinek listáján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!