Solskjaer távozik a Manchester United kispadjáról, Zidane lehet az utódja

2021. november 21. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggel a Manchester United bejelentette, hogy Ole Gunnar Solskjaer távozik a csapat menedzseri pozíciójából. A közleményben leszögezték, hogy Solskjaer mindig is a klub legendája marad, ezért sajnálják, hogy meg kellett hozniuk ezt a nehéz döntést. Bár az elmúlt hetek csalódást keltettek, nem szabad elfelejteni azt a munkát, amelyet az elmúlt három évben végzett annak érdekében, hogy megteremtse a hosszútávú sikeresség alapjait – tették hozzá.

A csapat irányítását Michael Carrick fogja átvenni a következő meccsekre, a szezon hátralevő részére pedig ideiglenes menedzsert kíván kinevezni a klub.

Solskjaer távozását azután jelentették be, hogy a MU 4:1-es kikapott a frissen feljutott Watfordtól. Tizenkét meccsből ez volt a csapat ötödik veresége, így a Cristiano Ronaldóval felálló együttes csupán hetedik az angol bajnokságban; a hátrányuk tizenként pont a tabellát vezető Chelsea-vel szemben.

Solskjaer azóta a MU egyik ikonikus játékosa, hogy a Bayern München ellen 2-1-re megnyert 1999-es Bajnokok Ligája-döntőben ő szerezte az angolok győztes gólját a 93. percben. A volt csatár 1996 és 2007 között erősítette az MU-t, amelyben 366 meccsen 126 gólt szerzett.

Edzői pályafutását a Manchester United utánpótlásánál kezdte, majd a norvég FK Molde és a walesi Cardiff City együttesét irányította. A United felnőtt csapatának kispadján 168 mérkőzésen ült, mérlege 91 győzelem, 37 döntetlen és 40 vereség.

A norvég futballista edzőként három évig vezette a csapatot, ez idő alatt nem nyertek trófeát az Old Trafordon, valamint ötből négy elődöntőt is elveszítettek. Irányítása alatt az angol bajnokságban tavaly harmadikok, idén pedig másodikok lettek. Jelenleg a Bajnokok Ligája csoportkörében pedig négy mérkőzés után továbbjutó helyen állnak.

Solskjaer szerződése 2024 nyaráig szólt. A csapat irányítását átmenetileg Michael Carrick veszi át – aki eddig is tagja volt a szakmai stábnak –, a keddi, Villarreal elleni BL-csoportmeccsre ő készíti fel az együttest. A klub bejelentése szerint eközben ideiglenes szakvezetőt keresnek, akinek a megbízatása a mostani szezon végéig szól majd. Médiaértesülések szerint a Real Madrid korábbi edzője, Zinédine Zidane a legesélyesebb arra, hogy jövő nyáron átvegye a MU irányítását – írta az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!