A FINA megfosztotta kitüntetésétől azt a keletnémet orvost, aki vezető szerepet játszott az NDK-s állami doppingprogramban

2021. november 17. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

A vizes sportokat tömörítő világszövetség (FINA) törölte kitüntetettjeinek listájáról a keletnémet úszóválogatott egykori orvosát, Lothar Kipkét, aki annak idején vezető szerepet játszott az NDK sportolóinak államilag támogatott doppingolásában – írja az MTI.

Ahogy arról korábban az NDK sportját csúcsra vivő doppingdoktorról, Manfred Ewaldról szóló cikkünkben már írtunk, a hírhedtté vált Kipkéről 21 éve derült ki, hogy Ewald oldalán az 1970-es és 1980-as években a kelet-német úszócsapat vezető orvosaként tudtuk nélkül szteroidokat szedetett fiatal úszónőkkel. Az ezt követő perben Ewald 22 hónap felfüggesztett börtönt kapott, Kipke pedig megúszta 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetéssel, és 4000 dolláros pénzbírsággal,

dacára annak, hogy a bírósági perben úgy ítélték meg, hogy Kipke kulcsszerepet játszott az NDK doppingprogramjában, és tisztában volt a mellékhatásokkal.

Így aztán egészen mostanáig nem is számoltatta el senki az úszóválogatott egykori orvosát, aki 1985-ben a nemzetközi szövetség orvosi bizottságának tagjaként kapta meg a FINA ezüsttűs díját, és ezt a vizsgálat nyomán sem veszítette el. Most viszont igen, a FINA idén júniusban megválasztott új elnöke, a kuvaiti Husszein al-Musszalam újra megvizsgálta a keletnémet doppingprogramot is. A most kiadott FINA-közlemény szerint a vezető testület, a Büro egyhangúlag megszavazta Kipke azonnali hatályú eltávolítását a FINA kitüntetési listájáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!