F1: Bottasé a brazil sprintfutam, Hamilton a mezőny végéről az ötödik

2021. november 13. – 21:07

F1: Bottasé a brazil sprintfutam, Hamilton a mezőny végéről az ötödik
Valtteri Bottas a rajtnál lecsapott az első helyre a Brazil Nagydíj sprintfutamán – Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az eltérő gumistratégia volt a döntő a Brazil Nagydíj szombati sprintfutamának rajtjánál, a második helyről induló Valtteri Bottas ugyanis a lágy gumiknak köszönhetően nyomta le az átlaghoz képest jóval rövidebb interlagosi célegyenesben a közepes gumikkal kezdő Max Verstappent. A következő kanyarokban Carlos Sainz hasonlóan lágy gumikkal előzte meg Verstappent, aki hamar a harmadik helyig csúszott vissza az élről.

Eközben az időmérőről kizárt, ezért a mezőny végéről induló Lewis Hamilton a célegyenes végére már 4 helyet javított, az első kör végén pedig már 6 helyet feljőve a 14. helyen találta magát.

A 24 körös sprintfutam 4. körében Verstappen visszajött a második helyre, a célegyenesben, ellentmondást nem tűrően előzte vissza Sainzot. Eközben Hamilton sem volt tétlen, elődd Cunoda Jukit megelőzve a 13., majd Antonio Giovinazzit előzve a 12. helyig ugrott fel a futam elején.

A hétszeres világbajnok remekül ültette át az időmérőn leggyorsabb tempóját a futamra is, a mezőny közepén nagyon simán ment el a hozzá képest jóval lassabb autók mellett, a sprintfutam feléhez közeledve viszont beragadt Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo mögé a 11. helyen. Verstappen közben apránként, de közeledett az élen haladó Bottasra, akinek egyre jobban kellett vigyáznia a gyors, de gyorsabban is kopó lágy gumikra.

Verstappen persze kényelmesebb helyzetben volt, hiszen az első háromban végezve mindenképp növelte volna előnyét Hamiltonnal szemben, így az sem volt számára annyira égető, hogy feltétlen Bottas elé kerüljön valami kockázatos manővert bevállalva. Hamiltonnak viszont extrán sietős volt a menet, hiszen a motorcseréje miatt kapott 5 rajthelyes büntetéssel együtt a lehető legtöbb helyet kellett javítania szombaton.

Lewis Hamilton 24 kör alatt 15 helyet javított – Fotó: Ricardo Moraes / Reuters
Lewis Hamilton 24 kör alatt 15 helyet javított – Fotó: Ricardo Moraes / Reuters

A nagy sietség közben a futam kétharmadánál már a nyolcadik helyen volt Hamilton, az utolsó kör legelején pedig Lando Norrist előzve az ötödik helyre jött fel a végig hiperagresszívan vezető Mercedes-pilóta.

Bottas az Olasz Nagydíj után másodszor nyert a szezonban sprintfutamot, vasárnap ő kezdhet majd az élről a Brazil Nagydíjon az előtt a Max Verstappen előtt, aki második helyével két ponttal, 21 pontra növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben Hamilton előtt. Verstappen mögött Sainz lett még dobogós, majd Sergio Pérez, és a mezőny végéről óriásit vezető, végül ötödik helyen célba érő Hamilton következett. Hamilton a rajtbüntetés miatt viszont csak a 10. helyről rajtolhat majd vasárnap.

A Brazil Nagydíj rajtja vasárnap 18.00-kor lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!