Hamiltont kizárták a Brazil GP időmérőjéről, csak a mezőny végéről rajtolhat, Verstappen komoly pénzbüntetéssel megúszta

2021. november 13. – 18:13

Hamiltont kizárták a Brazil GP időmérőjéről, csak a mezőny végéről rajtolhat, Verstappen komoly pénzbüntetéssel megúszta
Lewis Hamilton a 2021-es Brazil Nagydíj időmérője után – Fotó: Amanda Perobelli / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő fontosságú lehet a 2021-es F1-világbajnoki cím szempontjából a Brazil Nagydíj időmérője után kiosztott büntetés, Lewis Hamiltont ugyanis utólag kizárták a kvalifikációról a Mercedes szabálytalannak talált hátsó szárnya miatt. A vb-pontversenyt vezető Max Verstappent is büntették, ő 50 ezer eurót fizethet, amiért a pénteki időmérő után megfogdosta Hamilton autóját.

A pénteki időmérő után nem sokkal, a versenyzők autójának átvizsgálásakor derült ki, hogy Lewis Hamilton Mercedesének hátsó szárnyán az előírásokhoz képest túl könnyen nyílt ki az előzést segítő rendszer, az úgynevezett DRS, ezért behívták a versenybírók meghallgatásra. Ezután merült fel egy szurkoló által készített videó nyomán, hogy közvetlenül az időmérő végeztével Max Verstappen előbb a saját, majd Hamilton kocsijának hátsó szárnyához is hozzáért, megszegve ezzel a parc fermé szabályait, amiért a brit után a holland pilótát is beidézték a versenybírók.

Verstappen meghallgatására helyi idő szerint szombat reggel került sor, ennek idejére elhalasztották a Mercedes ügyében való tárgyalást, a döntéseket viszont hosszú órákon át elhúzták, és csak jóval a második szabadedzés vége után hozták őket nyilvánosságra.

Lecsaptak a versenybírók

Előbb az derült ki, hogy Max Verstappen komoly pénzbüntetéssel, egy 50 ezer eurós – bő 18 millió forintos – csekkel, de hátra sorolás nélkül megúszta a parc fermé megsértését. Az indoklásban megjegyezték a versenybírók, hogy az utóbbi időben szokássá vált a pilóták között, hogy megérintik egymás autóit az időmérő után, ám ez akkor is a szabályok ellen való, és adott esetben súlyos következményekkel is járhat.

Hozzátették, hogy a videóbizonyítékok alapján Verstappen nem mozdította meg Hamilton hátsó szárnyát, csak megfogta azt – ez pedig már előre jelezte, hogy mi is lehet a döntés Hamilton ügyében.

Röviddel ezután befutott a másik ítélet is:

Lewis Hamiltont kizárták az időmérőről a szabálytalannak minősített hátsó szárny miatt, ezzel elbukta a sprintfutamra szerzett első rajthelyét.

A büntetés miatt Hamiltonnak a mezőny végéről kell kezdenie a szombati sprintfutamot. Korábban felmerült, hogy esetleg csak a boxutcából rajtolhat majd, ha a Mercedesnek ki kell cserélnie a szabálytalannak talált hátsó szárnyat egy szabályosra, de végül a csapat közölte, erre nem lesz szükség. A Mercedes azt is megerősítette, hogy nem fellebbeznek a döntés ellen, a pályán szeretnék megnyerni a világbajnokságot.

A versenybírók döntésében olvasható indoklás szerint nem szándékos machinációt sejtenek amögött, hogy túl könnyen nyílt ki a DRS, egyszerűen „valami tönkrement.” Eredetileg úgy lehetett tudni, hogy túl nagyra nyílt a DRS, de később kiderült, hogy a megengedettnél kisebb erő hatására nyílt ki, ami nagyobb légnyomás mellett előnyt jelenthet a hosszabb egyenesekben, ezért osztották ki a büntetést. Azt egyébként a Mercedes is elismerte, hogy nincs összefüggés Verstappen ténykedése és a hátsó szárnyon talált anomália között.

Ezzel nem ér véget a megpróbáltatás a nyolcadik vb-címéért küzdő Hamiltonnak, bárhol is végez ugyanis a mezőny végéről rajtolva a sprintfutamon, vasárnap már biztosan lesz egy 5 rajthelyes büntetése a pénteki motorcsere miatt.

A pénzbüntetést kapó Max Verstappen az élről kezdheti a sprintfutamot, amivel tovább növelheti jelenleg 19 pontos előnyét a világbajnoki pontversenyben Lewis Hamiltonnal szemben. A sprintfutam szombaton 20.30-kor, a vasárnapi futam 18.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!