Hamiltont és Verstappent is vizsgálják a Brazil Nagydíj időmérője utáni fura eset miatt

2021. november 13. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kisebbfajta dráma alakult ki a Forma–1-es Brazil Nagydíj időmérője után, főleg, hogy a két érintett a vb-címért harcban levő Max Verstappen és Lewis Hamilton, akik történetesen a második, illetve első helyen zárták a pénteki időmérőt.

Az ügy előbb Hamilton érintettségével indult, a versenybírók ugyanis helyi idő szerint péntek este 19.30-ra beidézték a Mercedes képviselőit, mondván, túlságosan nagyra nyílt az autó hátsó szárnyába épített előzéssegítő rendszer, a DRS.

A Mercedes meghallgatása után nem sokkal viszont bejelentették a versenybírók, hogy csak helyi idő szerint szombat reggel (délelőtt) hoznak döntést, mert új bizonyíték beérkezésére várnak az ügyben.

Így került az ügybe Verstappen

A nagyobb csavar akkor jött, amikor a halasztás bejelentése után nem sokkal azt közölték, hogy egy vélt szabálysértés miatt beidézték szombat reggel 9.30-ra Max Verstappent is. A hivatalos indoklás szerint megsértette a szabálykönyv azon pontját, ami szerint a parc fermében „semmilyen működtetés, ellenőrzés, hangolás vagy javítás nem megengedett, kivéve, ha azt ugyanezen tisztviselők vagy az alkalmazandó szabályok engedélyezik.” Már pedig az időmérő befejezte után azonnal úgynevezett parc fermébe kerülnek az autók, tehát a garázsba visszatoláson felül nem nyúlhatnak hozzájuk a csapatok.

Verstappen viszont az időmérő után ahogy kipattant az autójából, előbb a saját, majd Hamilton versenyautójának hátsó szárnyát is megtapogatta – az már nem látszik a videón, hogy Bottas autójával is megtette-e ezt, de mindenképp elindult ahhoz is.

Ez lehet a büntetés

A túlzottan kinyíló DRS felfedezése után lefoglalták Hamilton autójának hátsó szárnyát. Ha a versenybírók elkaszálják Hamiltont, akkor kizárják az időmérőről, valamint a kérdéses alkatrészt mindenképp cserélni kell, ezzel a vasárnapi futamot már biztosan 5 rajthelyes büntetéssel kezdő Hamilton a szombati sprintfutamot legfeljebb a mezőny végéről, de inkább csak a boxutcából kezdhetné meg.

Csakhogy azzal, hogy Verstappen hozzáért az épp szabálytalannak talált alkatrészhez, a versenybírók nehéz helyzetbe kerültek, főleg, hogy a vb-címért zajló csata közepén kell így döntést hozniuk.

Verstappent magyar idő szerint 13.30-kor hallgatják meg, döntés utána várható mindkét ügyben – lehet, hogy Hamiltont épp az menti meg, hogy Verstappen valahogy már előre tudta, mit fognak, mit kell vizsgálni a rivális autóján, és kicsit maga is megvizsgálgatta azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!