A doppingellenőrök megint szabálytalanságokat találtak a moszkvai laborban

2021. október 10. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ismét felfüggesztette a moszkvai laboratórium működését, írja az MTI.

Tavaly januárban a nemzetközi szervezet már ideiglenes felfüggesztéssel büntette az orosz fővárosban működő labort, másfél hónappal azt követően, hogy laboratóriumi eredmények manipulálása miatt a WADA négy évre eltiltotta Oroszországot az olimpiai és világbajnoki részvételtől. A büntetést utóbb a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) két évre csökkentette.

Most azért vonta be működési engedélyt a WADA a moszkvai létesítménytől, mert az nem felelt meg az etikai és laboratóriumi normáknak. A WADA friss bejelentése alapján a laboratórium így „továbbra is jogosulatlan marad sportolókkal kapcsolatos vérmintáknál a biológiai útlevél ellenőrzésére vagy bármilyen más formájú doppingellenes vizsgálat elvégzésére”. Az útlevél adatai által nyomon követhetők a különböző biológiai összetevők gyanús változásai, amelyek doppinghasználatot jeleznek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja a tokiói olimpián résztvevő sportolókat 2021. szeptember 11-én – Fotó: Reuters/Szputnyik/Jevgenyij Bijatov/Kreml
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja a tokiói olimpián résztvevő sportolókat 2021. szeptember 11-én – Fotó: Reuters/Szputnyik/Jevgenyij Bijatov/Kreml

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) tagadta, hogy a laboratóriumban tárolt adatokat szándékosan megváltoztatták volna. A labornak huszonegy napja van arra, hogy fellebbezzen a döntés ellen.

A moszkvai labor akkreditációját 2015-ben szabálytalanságok miatt már megvonta a WADA, miután fény derült arra, hogy Oroszországban intézményesen folyt a doppingolás, de 2016-ban részben helyreállította a működését a biológiai útlevélprogrammal összefüggésben.

A sportolóik ruházatán ugyan szerepelhet az Oroszország felirat, de mellette legalább ugyanakkor méretben és olvasható módon szerepelnie kell a „semleges sportoló” (neutral athlete) feliratnak is. Az orosz zászló színeit használhatják a ruházatukon, de magát a zászló és más nemzeti jelképeket nem, és egy-egy győzelem után az orosz himnuszt sem fogják lejátszani. Az oroszok büntetése 2022. december 16-án jár le.

A világ sportolóitól eddig 149 érmet vettek el utólag doppingvétség miatt. Erről itt írtunk részletesen>>>