A Sportdöntőbíróság két évvel csökkentette az orosz sportolók kitiltását az olimpiákról

2020. december 17. – 18:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország zászlaját és nemzeti himnuszát is kitiltják a 2021-es tokiói nyári olimpiáról, valamint a 2022-es pakingi téli olimpiáról. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökön a felére csökkentette a Doppingellenes Világszervezet (WADA) korábbi büntetését, amely négy évre zárták volna ki az orosz sportolókat a nemzetközi sporteseményekről a moszkvai doppinglaborban történt manipulációk miatt, írja az insidethegames oldal.

A CAS mostani döntése szerint csak azok az orosz sportolók vehetnek részt a következő nyári és téli olimpián semleges színekben, akik megfelelnek bizonyos doppingellenes kritériumoknak. Valamint, ha az orosz futballválogatott kijut a 2022-es katari világbajnokságra, akkor ott sem játszhatnak az orosz színekben, orosz zászló alatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a sportolóik ruházatán ugyan szerepelhet az Oroszország felirat, de mellette legalább ugyanakkor méretben és olvasható módon szerepelnie kell a „semleges sportoló” (neutral athlete) feliratnak is. Az orosz zászló színeit használhatják a ruházatukon, de magát a zászló és más nemzeti jelképeket nem, és egy-egy győzelem után az orosz himnuszt sem fogják lejátszani. A tiltás a szurkolókra nem vonatkozik, ők vihetnek magukkal orosz zászlókat a lelátókra.

Ebben a két évben Oroszország egy sportágban sem rendezhet nagy világeseményt, vagy ha már korábban elnyerték a rendezés jogát, akkor az vissza kell tőlük vonni. A döntés emellett megtiltja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és más orosz tisztviselőknek, például Oleg Matytsin sportminiszternek, hogy vendégként részt vegyenek a tokiói és pekingi olimpián, hacsak a rendezők meg nem hívják őket.

A mai bejelentéssel pont került az évek óta húzódó orosz doppingbotrány végére. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi sportszövetségek feladata lesz végrehajtani az CAS azonnal hatályba lépő döntést.

A WADA tavaly decemberben négyéves büntetési csomagot szabott ki Oroszországra, miután megállapították, hogy a moszkvai laboratórium adatait államilag szervezett módon manipulálták, hogy így mossanak tisztára orosz sportolókat. A 2014-es szocsi téli olimpia után több tucat orosz sportoló bukott le. A CAS szerint ezt az enyhítést „nem szabad úgy értelmezni, mintha az orosz doppingellenes ügynökségnek (RUSADA) vagy az orosz hatóságoknak tette volna szívességet.” Az oroszok büntetése 2022. december 16-án jár le.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!