Nem büntet az UEFA, felfüggesztették a Szuperliga elleni eljárást

2021. szeptember 28. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztette az UEFA a fegyelmi eljárást az európai Szuperliga alapítói közül megmaradt három klubbal szemben, a szervezet közleménye szerint semmisnek nyilvánították az ügyben eddig történteket, és úgy veszik, mintha az eljárás soha el sem indult volna, írja az MTI.

Múlt héten egy spanyol bíróság kötelezte arra az UEFA-t, hogy öt napon belül szüntesse meg az eljárást. A Barcelona, a Real Madrid és a Juventus közös nyilatkozatban üdvözölte a madridi bíróság döntését, mely szerint nem büntethetők a Szuperligát létrehozó futballklubok.

A 20 csapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széles körű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek. Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, miközben a kilenc visszalépővel békét kötött. A Premier League hat érintettje a „jóakarat gesztusaként” elfogadta, hogy egyenként 3,6 millió font (1,45 milliárd forint) bírságot fizet. Ezenkívül a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham abba is beleegyezett, hogy ha a jövőben a Szuperligához vagy ahhoz hasonló, zárt körű ligához próbálnának meg csatlakozni, akkor 30 pont levonással és 25 millió font (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket.

Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból. Az olasz szövetség korábban azt jelezte, hogy nem indulhatnak a Serie A-ban az ESL-tagok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!