Egy bírósági döntés szerint nem büntethetők a Szuperligát létrehozó futballklubok

2021. július 30. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Barcelona, a Real Madrid és a Juventus közös nyilatkozatban üdvözölte egy madridi bíróság pénteki döntését, amelyben arra kérte az Európai Futballszövetséget (UEFA), hogy vonja vissza a három klub elleni eljárást, amiért azok a Szuperligát szerették volna létrehozni.

A Szuperliga mellől az UEFA fenyegetéseinek hatására a legtöbb klub elpártolt, csak a fenti három tartott ki a szakadár bajnokság létrehozása mellett. Az európai szövetség nekik súlyos pénzbüntetést, bajnokságokból, Bajnokok Ligájából való kizárást is ígért.

Július elején egy spanyol bíróság már elrendelte, hogy az UEFA törölje a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus elleni fegyelmi eljárásokat, most pedig a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság vizsgálja felül az UEFA monopolhelyzetét az európai labdarúgásban, írta az MTI.

A 20 csapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széles körű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Néhány napon belül a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus kivételével a többiek közölték, hogy visszalépnek. Május 12-én az UEFA szigorú szankciókat kilátásba helyezve fegyelmi eljárást indított az érintett klubokkal szemben, és miközben a kilenc visszalépővel békét kötött. A Premier League hat érintettje a „jóakarat gesztusaként” elfogadta, hogy egyenként 3,6 millió font (1,45 milliárd forint) bírságot fizet. Ezen kívül a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham abba is beleegyezett, hogy ha a jövőben a Szuperligához vagy ahhoz hasonló, zárt körű ligához próbálnának meg csatlakozni, akkor 30 pont levonással és 25 millió font (10 milliárd forint) bírsággal sújtják őket.

Florentino Perez, a Real Madrid és az ESL elnöke kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból. Az olasz szövetség korábban azt jelezte, hogy nem indulhatnak a Serie A-ban az ESL-tagok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!