Verstappen a monzai sprintfutam nagy nyertese, hiába győzött Bottas

2021. szeptember 11. – 17:53

frissítve

Verstappen a monzai sprintfutam nagy nyertese, hiába győzött Bottas
Max Verstaoppen (balra) és Valtteri Bottas (jobbra) a monzai sprintfutam után – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A sprintfutam döntött a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről is, és mivel Bottas autójában motort cseréltek, ezért a Red Bull holland pilótája indulhat az első helyről holnap. Hamiltont a két McLaren is megelőzte, így csak a 4. helyről rajtol majd. Pierre Gasly a sprintfutam másik nagy vesztese: a francia pilóta kiesett, így bukta az időmérőn megszerzett remek 6. rajthelyet.

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén rendezték meg az F1 történetének második sprintfutamát. Az elsőt a júliusi Brit Nagydíjon futották, Silverstone-ban, és meglepően izgalmasra sikeredett, sok előzést hozott a kísérleti formátum: Max Verstappen nyert akkor, miután lerajtolta a pole-ból induló Lewis Hamiltont.

A rövidített táv miatt csak az első három helyezett kap pontokat a sprintfutamon, 3-2-1 megoszlásban, de mivel a vasárnapi verseny rajtsorrendje is a sprintfutam végeredménye alapján dől el, egyáltalán nem mindegy, ki hol végez, vagy mennyi kockázatot vállal a jobb rajthely reményében.

Monzában Valtteri Bottas indulhatott az élről a 100 kilométeres, 18 körös sprintfutamon, miután pénteken 96 ezreddel megnyerte az időmérőt Hamilton előtt. Verstappen a harmadik rajtkockát szerezte meg, őt a két McLaren követte. A másik Red Bullal Sergio Pérez csak 9. lett, a csapat beáldozta a mexikói időmérőjét, hogy segítsék Verstappent.

Bottas simán megtartotta első helyét a rajtnál, Hamilton viszont borzasztóan indult, Verstappen és a két McLaren is meg tudta előzni, csak ötödikként fordult el az első kanyarban. Daniel Ricciardo két pozíciót is javított a rajtnál, és a harmadik helyre jött fel. Hátrébb történt egy kisebb baleset: Pierre Gasly (AlphaTauri) rongyolt bele a gumifalba, miután leszakadt az első szárnya, jöhetett a biztonsági autó. Csapattársa, Cunoda Juki is pórult járt, amikor a második sikánban kiforgatta a koronavírusos Kimi Räikönnent helyettesítő Robert Kubicát (Alfa Romeo).

Az újraindításnál sem lehetett zavarba hozni Bottast, a finn nagyon magabiztosan húzott el Verstappentől. Hamilton sem tudott előrébb jönni, a lágy gumikon rajtoló McLarenek túl gyorsak voltak ahhoz, hogy előzéssel próbálkozzon. Az első öt sorrendje nem is változott a sprintfutam hátra lévő részében, Bottas kényelmes előnnyel nyert Verstappen előtt, a harmadik helyre Ricciardo futott be, ők hárman szereztek pontot. Norris lett a negyedik, Hamilton pedig nagy meglepetésre az ötödik.

Mögöttük viszont több helycsere is történt, Charles Leclerc (Ferrari) két helyet javítva a 8. helyen zárta a sprintfutamot, a 10. helyről startoló Antonio Giovanazzi (Alfa Romeo) egészen a 8. helyig jött előre. Carlos Sainz és Sergio Pérez ott fejezte be a sprintfutamot, ahol kezdte: előbbi 7., utóbbi 9. lett, hiába esett ki a 6. helyről induló Gasly. Az első tízbe még Lance Stroll fért be az Aston Martinnal, a kanadai a 12. helyről küzdött előre magát. Összességében viszont nem hozott annyi izgalmat a sprintfutam, mint Silverstone-ban, sokkal kevesebb előzést láthattunk Monzában.

A sprintfutam nagy nyertese Verstappen, aki Bottas motorcseréje miatt majd az első helyről rajtolhat a vasárnapi versenyen.

Csalódott lehet viszont Hamilton, mivel csak a negyedik helyről indulhat holnap, annak ellenére, hogy az időmérőn második lett. A világbajnokságot Verstappen vezeti, a sprintfutamon szerzett 3 pontjával 5 pont az előnye Hamiltonnal szemben, a hollandnak 226,5 pontja van, a címvédőnek pedig 221,5.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!