64,9 millió forint jutalmat kap a paralimpia legsikeresebb magyar sportolója

2021. szeptember 6. – 09:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország minden idők második legsikeresebb nyári paralimpiáját zárta Tokióban, a magyar sportolók hét arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertek, ezzel a magyar küldöttség az éremtáblázat 18. helyén végzett.

A magyar állam, az olimpikonokhoz hasonlóan, a jól szereplő paralimpikonokat is pénzjutalommal díjazza. A jutalom a pontszerző sportolóknak, vagyis az első nyolc hely valamelyikén végzett versenyzőknek jár. Egy tavaly nyári kormányrendelet megemelte a sportolók jutalmát, eszerint egy olimpiai bajnok 50 millió forintot, egy paralimpiai bajnok pedig 17,5 millió forint jutalmat kapott volna a tokiói aranyérem után.

Idén februárban azonban növelték a parasportolók jutalmazását, 17,5 millióról 25 millió forintra emelték az aranyérmesek jutalmát, csökkentve a különbséget az olimpiai és paralimpiai díjazása között. Az új számítás szerint az ezüstérmes parasportolók 17,85, a bronzérmesek pedig 14,25 millió forint jutalmat kapnak. A negyedik, az ötödik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyezés 1,4 millió forintot ért. Ez alapján a Blikk összeszámolta, hogy a magyar sportolók mennyi jutalomban részesülnek a most véget ért paralimpia után.

  • A paralimpia legsikeresebb magyar versenyzője az úszó Pap Bianka volt, akinek egy gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja. Egy arany és két ezüstérme mellett egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést is elért, így összesen 64,9 millió forint jutalmat kap.
  • Az egy aranyérmet és két ezüstérmet nyerő úszó, Konkoly Zsófia 63,5 millió forintos jutalmat érdemelt ki.
  • A távolugrásban világcsúccsal nyerő, 100 méteres síkfutásban negyedik, 400 méteren pedig ötödik Ekler Luca 27,8 millió forint jutalmat kap.
  • Az úszó Illés Fanni és a vívó Veres Amarilla 26,4-26,4 millió forint jutalomban részesül.
  • Az asztaliteniszező Pálos Péter és a kajakozó Kiss Péter Pál 25-25 millió forint jutalmat kap.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!