Verstappen megállíthatatlan volt hazai pályán, zandvoorti győzelmével visszavette a vezetést a világbajnokságban

2021. szeptember 5. – 16:51

frissítve

Verstappen megállíthatatlan volt hazai pályán, zandvoorti győzelmével visszavette a vezetést a világbajnokságban
Kenzo Tribouillard / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Red Bull pilótája nyerte az F1-be 1985 után visszatérő Holland Nagydíjat, Lewis Hamilton lett a második, Valtteri Bottas pedig a harmadik. Verstappen előnye 3 pont Hamiltonnal szemben a világbajnokságban, még kilenc verseny hátra van.

Fantasztikus hangulat fogadta a mezőnyt Zandvoortban, a Max Verstappen győzelméért szorító holland szurkolók narancssárgába borították a lelátókat. A dimbes-dombos zandvoorti pálya 1985 után tért vissza a versenynaptárba, az átépítés után két meredeken döntött kanyar is bekerült, tovább nehezítve az eleve trükkös vonalvezetést. A szűk, tempós kanyarokkal tűzdelt pálya a szabadedzéseken és az időmérőn is megtréfálta a pilótákat, ami előre vetítette, hogy a futamon is láthatunk hasonló jeleneteket.

A hazai pályán versenyző Verstappen indulhatott az első helyről a 72 körös Holland Nagydíjon, mögötte a két Mercedes sorakozott fel, Lewis Hamilton-Valtteri Bottas sorrendben. Verstappennek egyedül kellett megküzdenie a Mercedesekkel, miután csapattársa, Sergio Pérez csak 16. lett az időmérőn, és végül egy motorcsere miatt csak a boxutcából rajtolt el. A szezon végén visszavonuló Kimi Räikönnen koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett ott a rajtrácson, az Alfa Romeo finn pilótáját Robert Kubica helyettesítette.

Verstappen-szurkolók a Holland Nagydíjon – Fotó: Andrej Isakovic / AFP
Verstappen-szurkolók a Holland Nagydíjon – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Verstappen simán megtartotta az első helyet a rajtnál, és néhány kör alatt 2,5 másodperces előnyt autózott ki a hétszeres világbajnokkal szemben, Bottas tartotta a harmadi helyét. Hátrébb sem történt nagy változás a start után, egyedül a 7. helyről induló Antonio Giovanazzi (Alfa Romeo) veszített több pozíciót a top 10-ben, az olasz pilóta az egyik Ferrarit is lekoccolta. A mezőny hátsó részében Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (mindketten Haas) kakaskodott egymással, de nem fajult ütközésig a csetepaté. Pérez egy csúnya elfékezéssel már a verseny elején kinyírta a gumijait, ezért kénytelen volt beiktatni egy extra kerékcserét, ami után a 19. helyről folytatta a versenyt.

Az élmezőnyből Hamilton állt ki elsőként friss gumikért a 21. körben, Verstappen egy körrel később követte, de a sorrend a kerékcserék után sem változott köztük. Átmenetileg Bottas állt az élre, Verstappennek muszáj volt megelőznie az új gumikon, hogy kikerüljön a Mercedes-szendvicsből. Bottas kicsit feltartotta a hollandot, így Hamilton fel tudott zárkózni rá. A 31. körben Verstappen elment Bottas mellett, aki gyorsan Hamiltont is elengedte, hogy tovább üldözhesse a Red Bullt.

A 38. percben Sebastian Vettel pördült meg az egyik döntött kanyarban, az Aston Martin majdnem Bottast is kiütötte. Az incidens az élen állók csatájába is bekavart, Bottas értékes másodperceket vesztett, így a Mercedes nem tudta mozgó akadályként használni Verstappen ellen.

Sebastian Vettel pördült meg az egyik döntött kanyarban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters
Sebastian Vettel pördült meg az egyik döntött kanyarban – Fotó: Piroschka Van De Wouw / Reuters

A 40. körben Hamilton megpróbált Verstappen elé vágni egy újabb kerékcserével, ekkor 1,5 másodperc volt köztük. Verstappen a következő körben reagált a Mercedes húzására, ő is kiállt a boxba. Nem jött össze Hamilton próbálkozása, a Red Bull simán visszajött az első helyre, sőt, Verstappen még növelni is tudta az előnyét.

A Mercedes ezzel ellőtte az összes puskaporát taktikailag, Hamiltonnak az maradt az egyetlen esélye a győzelemre, ha a pályán előzi meg Verstappent. Ennek megfelelően sorra szórta a leggyorsabb köröket, de nem tudott támadó közelsége kerülni hozzá, közepes keverékű gumijai sem tapadtak már olyan jól az utolsó tíz körben.

Sergio Pérez eközben rohamtempóban zárkózott fel a mezőny második felében, az 57. körben a 10., már pontszerző helyen autózott. A 9. helyért nagyot csatázott Lando Norisszal (McLaren), az egyik kanyarban még össze is értek a kerekeik. Az utolsó körökben Fernando Alonso (Alpine) meg tudta előzni az egyik Ferrarit, amivel végül 6. lett.

Az utolsó előtti körben Hamilton kiállt még egy szett lágy gumiért, hogy megszerezze a leggyorsabb körért járó egy pontot, így Verstappen kényelmes előnnyel nyerte meg a Holland Nagydíjat, a holland szurkolók eksztázisban ünnepelték a győzelmet. Hamilton lett a második, Bottas a harmadik, mögöttük Gasly-Leclerc-Alonso-Sainz-Pérez-Ocon-Norris volt a pontszerzők további sorrendje. Újabb győzelmével Verstappen visszavette a vezetést a világbajnokságban, 224,5 pontja van, Hamiltonnak 221,5. A konstruktőrök között továbbra is a Mercedes vezeti a vb-t 11 ponttal a Red Bull előtt, a Ferrari feljött a harmadik helyre. A világbajnokság egy hét múlva Monzában az Olasz Nagydíjjal folytatódik.

Pilóták pontversenye:

  • Verstappen 224,5 pont
  • Hamilton 221,5 pont
  • Bottas 123 pont

Csapatok pontversenye:

  • Mercedes: 343,5 pont
  • Red Bull: 332,5 pont
  • Ferrari: 181,5 pont
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!