Kimenekítették Kabulból az afgán paralimpikonokat, versenyezni fognak Tokióban

2021. augusztus 29. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Ha néhány nap késéssel is, de végül csak eljutott a tokiói paralimpiára a két afgán parasportoló, Zakia Kudadai és Husszein Raszouli – írja az AP hírügynökség.

Miután a tálibok megszállták Afganisztán fővárosát, Kabult, kérdésessé vált, hogy a két sportoló részt tud-e venni a paralimpián. A keddi nyitóünnepségen még nem tudtak ott lenni, helyettük egy ENSZ-képviselő vitte körbe az afgán zászlót a tokiói stadionban.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) azt közölte, hogy szombaton kora este érkeztek meg Tokióba Párizsból, miután átestek a Japánba való belépéshez szükséges Covid-teszteken. Craig Spence, az IPC szóvivője azt mondta, hogy most néhány nap nyugalomra lesz szükségük, ezért egyelőre nem nyilatkoznak a sajtónak.

Zakia Kudadai és Husszein Raszouli afgán paralimpikonok – Fotó: Nemzetközi Paralimpiai Bizottság
Zakia Kudadai és Husszein Raszouli afgán paralimpikonok – Fotó: Nemzetközi Paralimpiai Bizottság

„Ez egy nagyon összetett helyzet, az egyik legösszetettebb, amelyben valaha is részt vettünk” – mondta Spence. Azt azonban nem árulta el, hogyan pontosan miként jutottak ki Kabulból, de megemlítette, hogy több kormány és ügynökség is segítségükre volt ebben. Az afgán csapat csatlakozásával így 163-ra nőtt a paralimpián részt vevő küldöttségek száma.

A 23 éves taekwondós Kudadadi történelmet ír, ő lesz az első afgán nő, aki részt vesz egy paralimpián, csütörtökön a 49 kilogrammos súlycsoportban fog versenyezni. A 24 éves Raszouli az eredeti tervek szerint 100 méteres síkfutásban indult volna a T47-es kategóriában, de erről a versenyszámról lekésett, így ehelyett távolugrásban fog indulni kedden. A tokiói paralimpiai szeptember 5-ig tart.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!