Erős üzenet lehet, ha ebből a csoportból továbbjut a Fradi

2021. augusztus 27. – 18:05

frissítve

Erős üzenet lehet, ha ebből a csoportból továbbjut a Fradi
A Ferencváros játékosai a BL-selejtező 4. fordulójának visszavágóján a Young Boys ellen – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény sorsolást kapott a Ferencváros az Európa-ligában, a 32 csapat 8 csoportba osztása után a Bayer Leverkusennel, a Real Betisszel és a Celtickel kerültek össze – ez a hármas jóval keményebb csoportot jelent, mint amilyenben két éve szerepeltek az El-ben.

A Fradi a Pristina, a Zalgiris és a Slavia Praha csapatain keresztül jutott el a Bajnokok Ligája rájátszásába, ahol 3-2-es arányú vereséget szenvedett Bernben és a budapesti visszavágón is a Young Boys ellen, így végül 6-4-es összesítéssel esett ki a BL-ből, és jutott be az Európa-liga csoportkörébe. A Fradi sorban harmadik évben jutott főtáblára valamelyik európai kupasorozatban, az El-ben legutóbb a 2019-20-as szezonban szerepeltek, akkor az Espanyol, a Ludogorec és a CSZKA Moszkva volt a három csoportellenfél. Most keményebb sorsolást kaptak, de mire mehetnek idén?

A Leverkusen számít a G csoport favoritjának a sorsolást nézve. A legutóbbi szezonban csak a 6. helyet szerezte meg Gerardo Seoanne csapata a Bundesligában, ezzel sorban ötödik évben maradtak le a dobogóról. A közel 360 millió euró összértékű kerettel rendelkező alakulat jól kezdte az idei szezont, legyőzték a Német Kupában a lipcsei Lokomotivot, majd egy idegenbeli döntetlen után pályán ütötték ki a tavalyi Bajnokok Ligája-résztvevő Mönchengaldbachot, 4-0 arányban. A számos kiváló labdarúgó mellett Leverkusenben játszik az idei Európa-bajnokság gólkirálya, a cseh válogatott erőssége, Patrik Schick is, aki Skócia, Horvátország, Hollandia és Dánia ellen is betalált az Eb-n – a skótok ellen emlékezetes, félpályás gólja volt. Az előző szezonokban átlagosan körülbelül 50 millió eurót költött a Leverkusen az átigazolási piacon, de a bevételei időnként jóval meghaladják ezt az összeget – elég Kai Havertz átigazolására emlékeznünk, aki 80 millióért igazolt a Chelsea-hez 2020-ban.

A Real Betis egy igen korosnak mondható kerettel vágott neki az idei szezonnak, a 28,5 éves átlagéletkor arról tanúskodik, hogy inkább a tapasztalat mellett tette le voksát Manuel Pellegrini, a sevillai csapat 67 éves szakvezetője. A Betis ereje pedig éppen edzője felkészültségében, zsenialitásában rejlik. A korábban a Real Madridnál, a Manchester Citynél vagy a West Ham Unitednél is megforduló chilei edzőlegenda lehet a mérleg nyelve a tavaly hazája pontvadászatában 6. helyet megszerző csapatnál. Amióta újra első osztályban szerepel a Betis, a tavalyi szezonban mutatott eredmény a legjobb, amit elértek. Idén csak a középhátvéd German Pezzellát igazolták, érte 3,5 millió eurót adtak a Fiorentinának, a bevételi oldalon viszont eddig 9 millió eurót könyvelhettek el, a Barcelona fizetett ennyit Emerson Royal játékjogáért. A visszafogott kiadások, a vírushelyzet rányomta bélyegét a spanyol zöld-fehérek játékospolitikájára, hiszen a korábbi költekezések után tavaly egyetlen eurót sem költött az átigazolási ablakokban. Ezért is értékelődhet fel a tavalyi teljesítmény, ám a megszerzett 6. helyről és egy 200 milliós keretről nehezen mondaná azt az ember, hogy nem számít az esélyesek közé a Betis csoportjában.

A glasgow-i Celtic az utolsó tíz skót kiírásból 9-szer szerezte meg a bajnoki címet, csak éppen nem az idei évben. A Rangers, Steven Gerrard vezetésével 2011 után hódította el újra az aranyérmet Skóciában, megszakítva a Celtic hegemóniáját. Tavaly már sikerült a vírushelyzet miatt egymeccses európai kuparendszerben meglepnie a Ferencvárosnak a skót zöld-fehéreket (2-1-gyel búcsúztatták őket), de papíron, minden megközelítésből akkor is már a Celtic számított a párharc toronymagas esélyesének. Az elmúlt 3 évben átlagban közel 20 millióért bevásároló skótok a bevételi oldalon is próbálták tartani a lépést a költésekkel, ugyanezen idő alatt 64 millió érkezett a kasszába. A rutinos szakvezetőnek mondható görög Ange Postecoglou csapata még bele is szólhat a Betis és a Leverkusen versenyfutásába.

A Ferencváros tavaly legyőzte a BL-selejtezőben a Celticet, Sigér Dávid gólja is kellett a sikerhez – Fotó: Russel Cheyne MTI / EPA / Reuters
A Ferencváros tavaly legyőzte a BL-selejtezőben a Celticet, Sigér Dávid gólja is kellett a sikerhez – Fotó: Russel Cheyne MTI / EPA / Reuters

A Ferencváros pedig játszhatja azt a játékát, amit az elmúlt években megszokhattunk tőlük nemzetközi szinten. Fegyelmezett csapatjáték, védekezés, jó statisztikai mutatók védekezésben, gyors és hatékony kontrák, az esélyesebb ellenfelek játékának megnehezítése, elrontása, és minden hiba kihasználása. A csoport harmadik helyének a megszerzése is már egy hatalmas fegyvertény lenne Peter Stögertől és csapatától, idén pedig ez a pozíció már a Konferencia-liga folytatását érné.

A nyolc csoportból csak az első helyezettek jutnak automatikusan a kiesési szakaszba, a nyolc csoportmásodik még rájátszást vív majd a nyolc Bajnokok Ligája-csoportkörből érkező 3. helyezettel a nyolcaddöntőbe jutásért. Az El nyolc csoportharmadikja a Konferencia-ligában folytatja tavasszal.

Bayer Leverkusen

  • A keret összértéke: 359,75 millió euró
  • A keretben: 20 külföldi / 15 válogatott
  • A keret átlagéletkora: 24,8 év
  • Edző: Gerardo Seoanne / 42 éves svájci / előtte Young Boys és Luzern
  • Eredmények: 1x német kupagyőztes (1993) – 1x UEFA-kupagyőztes (1988)

Real Betis

  • A keret összértéke: 201,2 millió euró
  • A keretben: 13 külföldi / 11 válogatott
  • A keret átlagéletkora: 28,5 év
  • Edző: Manuel Pellegrini / 67 éves chilei, előtte West Ham, Real Madrid, Manchester City
  • Eredmények: 1x spanyol bajnok (1935) – 2x spanyol kupagyőztes (1977, 2005)

Celtic

  • A keret összértéke: 83,05 millió euró
  • A keretben: 21 külföldi / 16 válogatott
  • A keret átlagéletkora: 24,6 év
  • Edző: Ange Postecoglou / 56 éves görög-ausztrál kettős állampolgár, előtte Yokohama és ausztrál válogatott
  • Eredmények: 1x BEK -győztes: (1967), 51x skót bajnok – 40x skót kupagyőztes

Ferencváros

  • A keret összértéke: 39,4 millió euró
  • A keretben: 21 külföldi / 19 válogatott
  • A keret átlagéletkora: 26,1 év
  • Edző: Peter Stöger / 55 éves osztrák, előtte Köln, Dortmund, Ausztria Wien
  • Eredmények: 32x magyar bajnok – 23x magyar kupagyőztes
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!