Vérdoppinggal bukott meg egy bahreini futó a tokiói olimpián

2021. augusztus 8. – 10:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb sportoló bukott meg doppinggal az olimpián, a tesztelést végző szervezet szerint a bahreini Alszadik Mikhu vérdoppingot használt versenye előtt.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) egy nappal 1500 méteres előfutama előtt tesztelte Mikhut, akinek a mintája arra utalt, hogy vérdoppingot használt. Túl sok értelme nem volt a tiltott teljesítményfokozásnak, mert a bahreini futó nem jutott tovább a selejtezőből.

Az ITA ideiglenesen felfüggesztette Mikhu versenyzési jogát, a futó még kérheti a B próba elvégzését. ha az is pozitív, négyéves eltiltásra számíthat.

Alszadik Mikhu sikertelen előfutama után a tokiói olimpiánFotó: Lucy Nicholson/Reuters
Alszadik Mikhu sikertelen előfutama után a tokiói olimpiánFotó: Lucy Nicholson/Reuters

A vérdoppingolás lényege az, hogy megnövelik a sportoló véroxigén-szállítóképességét, és ezáltal hatékonyabban tud működni az izomzat. A vérdoppingolás egyik módszere, hogy a sportoló a verseny előtt korábban levett vérét kapja vissza, de olykor más vérét is használhatják, és ide sorolható az EPO nevű fehérje szedése is, ami szintén nagyobb oxigénszintet tud biztosítani. Mikhu minden bizonnyal a vérátömlesztéssel élt.

A tokiói olimpiának több doppingesete volt már, megbukott a női százméter éremesélyese, Blessing Okagbare, majd egy kenyai sprinter is, később egy grúz súlylökő helyszínen levett mintája lett pozitív.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!