Háromgólos hátrányból fordított, olimpiai döntős az USA a női vízilabdában

2021. augusztus 5. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Női pólóban alig volt világverseny 2012 óta, amit ne az Egyesült Államok nyert volna meg, győztek az elmúlt két olimpián és három-három világbajnokságon, világkupán, 2014 óta sorozatban hétszer nyerték meg a Világligát. Az olimpián különösen erősek, csak 2004-ben nem kerültek a döntőbe, az elmúlt két tornát megnyerték.

Az amerikai hegemónia Tokióban viszont megroppanni látszik: miután a csoportkörben kikaptak a mieinktől, a csütörtöki első elődöntőben nagyon megszenvedtek azokkal az oroszokkal, akiket a csoportban még simán, 18-5-tel intéztek el.

Az oroszok 3-2-re megnyerték az első negyedet, 2-1-es amerikai vezetésről fordítva. A másodikban csaknem négy percig nem esett gól, majd az oroszok egy percen belül kettőt is lőttek, ezzel elhúztak 5-2-re, ekkora hátrányban az amerikaiak nem voltak ezen az olimpián, sőt, nem is emlékszünk, mióta. Ekkor jött két gólváltás, 40 másodperccel a nagyszünet előtt 7-4-re vezettek az oroszok. Ekkor szépítettek, majd egy kihagyott orosz emberelőny után, egyetlen másodperccel a negyed vége előtt 7-6-ra feljöttek az amerikaiak.

Az amerikai Madeline Musselman lő gólt az oroszoknak az elődöntőben – fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Az amerikai Madeline Musselman lő gólt az oroszoknak az elődöntőben – fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

A harmadik, de főleg a negyedik negyedben azonban az Egyesült Államok bedarálta az ellenfelét. Pláne azután lett sima, hogy az oroszok bekkjei kipontozódtak és az amerikai kapus, Ashleigh Johnson összeszedte magát. Az oroszok 8-8-ig tudták tartani a lépést az ellenfelükkel, és bár az utolsó negyedben, 5:30-cal a vége előtt még egyszer feljöttek döntetlenre (11-11), az utolsó öt percre összezuhantak, az amerikaiak 4-0 sorozattal, és így 15-11-es győzelemmel zárták a meccset.

A döntőben az ellenfelük a spanyol-magyar győztese lesz, az a mérkőzés 12:50-kor kezdődik, természetesen online közvetítjük majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!