Hosszú Katinka: Nekem már ez az olimpia egy bónusz volt

2021. augusztus 2. – 13:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú Katinka volt a vendége a Magyarock hivatalos szurkolói oldal Youtube-csatornáján látható Egyenesen a faluból interjúsorozatnak. A háromszoros olimpiai bajnok úszónővel, aki a tokiói játékokon talán a leginkább elmaradt a várakozásoktól a magyar küldöttségből – egy 5., egy 7. és egy 20. helye volt, egy számtól visszalépett – Gundel Takács Gábor elsősorban nem szakmai, hanem személyes kérdésekről beszélgetett.

Főként arról volt szó, hogy Hosszú hogyan élte meg azt a kritika- és támadássorozatot, ami az olimpiai szereplése után és azzal kapcsolatban érte, hogyan viselte azt, hogy kioktatták „egy kommentben, vagy egy buta, szenzációhajhász újságcikkben” (a kritikák részleteinek ismertetése nélkül).

Nyilván az ember az igazságtalanságokat rosszul éli meg. Amikor valami nagyon igazságtalan, azt hogyan tudja kezelni? – kérdezte Gundel Takács, amire Hosszú ezt válaszolta:

– Erre például nagyon jó a sport, mert ezt az energiát össze lehet gyűjteni. Én egyébként nagyon sokáig nagyon mérgesen úsztam. Most egy kicsit úgy éreztem, hogy ezen az olimpián nem voltam annyira mérges, mint kellett volna.
– Szándékosan mérgesíted magad, hogy aztán jól ússzál?
– Igen, hergelem magam… Mindig úgy éreztem, hogy az úszással tudok beszélni igazán, nem szavakkal. (…) Hosszú éveken keresztül nagyon mérges voltam mindig, nagyon sok igazságtalanságot éreztem. Ahol le tudtam vezetni, az az úszás volt, ami szerintem egy egész egészséges dolog, fel tudtam használni az úszást, hogy ezeket kiadjam magamból.

Arra a felvetésre, hogy a riói olimpiával kezdődő időszakban sikert sikerre halmozott, és talán ez lehetett a baj, hogy nem volt senki és semmi, ami felbosszantsa, ezt mondta:

– Én ilyenkor mindig találok valakit, aki felbosszantson. Most meg pláne van. Most egy kicsit hangosabbak, akik negatívak.

– És ezt hogy éled meg?
– Én is ember vagyok, próbálom mindig a legtöbbet kihozni egy szituációból. Nem hiszem, hogy rossz ember lennék, bár sokszor ugye akár még ezt is lehetett hallani az elmúlt napokban. Nem esik jól, ez van.

Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás előfutamában – Illyés Tibor / MTI
Hosszú Katinka a 200 méteres hátúszás előfutamában – Illyés Tibor / MTI

Arról is beszél, többször is, hogy ezeknek a támadásoknak az oka lehet az is, hogy azok, akik kritizálják, nem ismerik őt vagy az ő történetét teljesen. Szerinte van egy Hosszú Katinka-imázs és van ő, a személy, és ez a kettő egyre gyakrabban, egyre erősebben elválik egymástól: „néha olyan érzésem van, hogy Hosszú Katinka, az imidzs, saját életet él. Van, amikor nagyon eltávolodik tőlem, és úgy érzem, hogy akit elképzelnek, vagy akiről beszélnek-írnak, az már nem is én vagyok.”

Valószínűleg ha leülnének beszélni, nem az lenne a véleménye a kritikusainak, mint most – erre is többször visszatér a beszélgetésben. De „nem találkozom ezekkel az emberekkel. Hozzám még soha nem jött oda az utcán senki, és mondott volna valami csúnyát. Pedig egyébként az tök fair lenne, ha a szemembe mondja.”

Az olimpia után Cseh László azt mondta, neki teljes a kép, nyugodtan nyugdíjas úszó lesz, idézte fel Gundel Takács, amikor arról kérdezte Hosszút, hogy ő hol tart saját pályafutása megítélésében (az úszónő az olimpia után azt mondta, nem hagyhatja így abba a pályafutását).

„Szerencsés helyzetben vagyok, úgy gondolom, sikerült mindent elérnem, amit el lehet, minden érem, világcsúcsok, mindent, amit én el szerettem volna érni, azt sikerült.

Ilyen szempontból nekem már ez az olimpia is úgymond egy bónusz olimpia volt. Amiért azt mondom, hogy nem fogom abbahagyni, mert én nagyon szeretek úszni, nagyon szeretek versenyezni, szeretek edzeni. Úgy gondolom, hogy ennél azért még bőven tudok jobb lenni,

és nem egy ilyen[re] sikerült verseny után szeretném abbahagyni, hogy na, akkor jó, nekem így elég volt” – válaszolta erre. „Akkor most megint mérges vagy?” – kérdezte erre Gundel, „most egyelőre nagyon fáradt”, felelte Hosszú, aki most a családjával tervez sok időt tölteni. És hogy mit szeretne? Az interjú záró mondatai szerint nyugalmat.

– Mit kívánjunk neked most?
– Egy kis nyugalmat.
– Hogy aztán újra mérges lehess?
– Igen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!