Orbán Viktor a felcsúti kiesés után: Jó napot? Milyen jó napot, hát csupa rossz napunk van

2021. július 30. – 20:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendező Puskás Akadémia korosztályos csapata először tudott győzni az U17-es utánpótláskluboknak rendezett Puskás Suzuki Kupán, a pénteki döntőben 1-0-ra nyert a portugál Sporting Lisboa ellen Felcsúton. A győzelmet természetesen Orbán Viktor is megtekintette, aki a meccs után beszélt arról, hogy miért találták ki a tornát, hogy a fiatal játékosok jellemzően jól érzik magukat Felcsúton. A felnőttek kettős zakóját is említette a Konferencia-liga selejtezőjében a lett Rigas ellen, mint mondta, ennél több fog kelleni tőlük.

A házigazda Puskás Akadémia hetedszer volt döntős az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett kupán, győznie pedig most először sikerült egy korai góllal. Gruber Zsombor került óriási ziccerbe, és bár elsőre még a kapufát találta el, a kipattanót már bevágta. A harmadik helyért játszott meccsen a Budapest Honvéd nyert, az ötödik helyért a Genk a Bayern Münchent verte, a hetedik helyet pedig a brazil Flamengo akarta jobban, 4-2-re verték a Csíkszeredát. Az eredményeknél ugyanakkor izgalmasabb volt Orbán Viktor köztévének adott interjúja, melyben a miniszterelnök egy rakás dologról beszélt.

Fotó: M4 Sport
Fotó: M4 Sport

A riporter első körben arra volt kíváncsi, hogy édesebb volt-e a siker így, hogy tizennegyedjére sikerült, mire Orbán rögtön azt válaszolta, hogy eddig csak erre fókuszáltak, most viszont az olimpia miatt a fél szívük Tokióban volt, a másik felével viszont természetesen örültek a sikernek. A kormányfő elmondta, hogy annak idején azért találták ki a tornát, hogy legyen egy rangos nemzetközi utánpótlástorna, ahol meg tudják mérni, hogy hol tart a magyar U17-es korosztály, leginkább a Honvéd és a Puskás Akadémia.

Mint azt sokatmondóan ő is elmondta, a Fradi egyszer volt ott a tornán, meg is nyerte, nekik ehhez tizennégy évig kellett próbálkozni.

A riporter mindenesetre látszólag sikerként könyvelte el az egészet, meg is kérdezte, hogy vonzó lehet-e a fiatalok számára a torna, a nevelés, illetve a nemzetközi szereplés, mire Orbán többek közt elmondta, hogy a legtöbb szülő számára fontos, hogy a gyerek a sportolás közben „kapjon egy képzést, egy iskolát, egy nevelést”. Felcsúton pedig, miután nem egy nagyvárosban vannak, hanem egy falu szigetében, tudják garantálni a biztonságot, a jó iskolát, a gyerekekkel való törődést, szóval mindazt, ami egy szülőnek kell.

A riporter továbbra is a vonzó szempontoknál maradva azt is kiemelte, hogy korábban Orbán azt mondta, hogy a gyerekeknél kell, hogy legyen egy sapka is, vagyis egy kivezető út ahhoz, hogy igazán motiváltak legyenek. Ez praktikusan a Felcsút felnőtt csapata lenne, de Orbán láthatóan nem volt elégedett, ami nem is meglepő, hiszen őket tegnap ütötte ki a jóval kisebb költségvetésből működő lett Rigas a Konferencia-liga selejtezőjében, otthon 2, idegenben 3 gólt kaptak tőlük. A miniszterelnök szerint több kell ennél a felnőttektől, mert ezzel a sapkát most leütötték a fejükről, így pedig ez nem az, amire a fiataloknak szüksége van.

Mikor a játékosok pénteken mondták neki, hogy jó napot, visszakérdezett, hogy milyen jó napot, hát csupa rossz napjuk van, egy ötössel verte meg őket egy lett csapat.

Orbán végezetül beszélt arról is, hogy ki lehet az ebből a csapatból, aki a felnőtteknél is villoghat, mint kiemelte, egyelőre nem szabad elkapatni őket – azért, mert három egyeneset rúgtak a labdába, még nem lesznek világsztárok. Azt viszont hozzátette, hogy van négy-öt olyan fiatal, akikben benne van a lehetőség, és ha ezt ki is hozzák belőlük, jöhet innen egy-két válogatott.

A felcsúti játékosok ünnepelnek Gruber Zsombor gólja után. Fotó: M4 Sport
A felcsúti játékosok ünnepelnek Gruber Zsombor gólja után. Fotó: M4 Sport

A Felcsút helyzetéről tavaly részletesen írtunk a csapat edzőjének, a felvidéki Hornyák Zsoltnak meglehetősen kemény szavai után. Orbán Viktor korábban azt mondta, eljön majd az idő, amikor 50 magyar futballista árasztja el a topligákat, de ettől nagyon távol vagyunk. Felcsúton az alapítás óta egy topligás játékost neveltek ki, a 22 éves Sallai Roland a német Bundesligában, a Freiburgban futballozik, Kleinheisler László pedig két fél szezont húzott le Németországban, mielőtt Kazahsztán érintésével Eszékre került volna – nem véletlen, hogy Orbán most velük példálózott a fiatalok kapcsán.

Az utóbbi időben ráadásul Felcsúton ismét a légiósok kerültek előtérbe a magyar tehetségekkel szemben, a csütörtöki meccsen a Rigas ellen mindössze három magyar volt a kezdőben. Ennek ellenére januárban kiderült, hogy a Puskás Akadémia lesz a sportág módszertani központja, amit bár az eredmények eddig nem indokoltak, állítólag vannak más szempontok is. A pályáztatásba a szakszövetséget nem vonták be, a pályáztatás nem volt nyilvános