Hosszú nem jutott be az elődöntőbe 200 háton, vége az olimpiájának, Milák a második idővel elődöntős 100 pillangón

2021. július 29. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem jutott be a legjobb 16 közé Hosszú Katinka 200 háton, így számára véget ért a tokiói olimpia. Milák Kristóf a második legjobb idővel elődöntős 100 pillangón, ahol Szabó Szebasztián is bejutott a legjobbak közé. 200 háton Burián Katalin folytathatja a küzdelmeket.

Négy számban rendeztek előfutamokat magyar idő szerint délután úszásban a tokiói olimpián, és mind a négyben volt magyar érdekelt, ezért érdemes volt a női kézisek oroszok elleni meccse közben a medencét is figyelni.

A magyarok közül Késely Ajna kezdett 800 gyorson, a harmadik előfutamban. Késely korábban hetedik lett a 4x200-as gyorsváltóval, egyéniben 400 gyorson a 10., 1500-on a 9. lett. Késely nagyon szeretett volna még egy döntőbe bejutni, többen úgy gondolták, hogy talán most a 800 gyors feküdhet a legjobban neki, ám hiába javult az Európa-bajnokság óta 1 másodpercet, a 8:26.20-as ideje a saját futamában a hetedik, összesítve a tizenharmadik helyre volt elég, amivel nem jutott döntőbe.

Az úszás után Késely elmondta, hogy nem volt sok ideje kipihenni magát a délelőtti váltóúszás után. „Nem vagyok csalódott, a formámhoz képest jól úsztam. Ma elsősorban édesanyámért versenyeztem, aki óriási megméretés, egy 160 kilométeres futás előtt áll, másodsorban pedig az edzőmért, Turi Györgyért, aki valószínűleg utoljára fogta a stopperórát. Ha jól tudom, ez a kilencedik olimpiája, és már egyre nehezebben viselte a stresszt, megértem, ha pihenésre vágyik. Persze még nincs kimondva semmi, talán vállal egy évet még levezetésnek” – értékelt.

Késely után egy újdonsült olimpiai bajnokunkkal, Milák Kristóffal, illetve Szabó Szebasztiánnal jött a 100 pillangó előfutama, mindkét úszónkkal a 7. futamban. Szabó 50 méternél még vezetett, a végére kicsit visszaesve ötödik lett, de így is elég volt az elődöntőre az 51.67-es ideje, amivel a 14. helyen ment tovább. Milák 50.62-vel a második legjobb időt úszta az előfutamban, egyedül a szám világcsúcstartója, a már négyszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel előzte meg, ő az olimpiai rekordot beállítva, 50.29-cel úszta a legjobb időt az előfutamokban.

„Sikerült pihenni, aludni is az aranyérem után, így a hangulatom is javult. Teljesen elégedett vagyok, én is annyira vettem komolyan, mint Dressel, legalább egy másodperccel erősebben kell majd kezdeni élesben” – értékelt röviden az MTI-nek Milák, míg Szabó épp fordítva élte meg a versenyt, ugyanis szerinte túl erősen kezdett: „Az elején majdnem a maximumon mentem, de így csak 80 méterig bírtam, utána viszont majdnem a víz alatt fejeztem be a versenyt. Az elődöntőben picivel lassabb kezdés kell, hogy a végét is bírjam, akkor lehet esélyem a fináléra is.”

Vége Hosszú Katinka olimpiájának

A nőknél 200 háton Hosszú Katinka és Burián Katalin voltak érdekeltek. Hosszú meglepetésre 2:12.84-gyel csak hatodik lett a saját futamában, összesítve pedig a 20. helyen zárt, így egy előfutamban láttuk utoljára Tokióban a háromszoros olimpiai bajnok úszót.
Ami nem sikerült Hosszúnak, az összejött a 200 háton kétszeres Eb-bronzérmes Burián Katalinnak, aki 2:09.10-zel a futamában negyedik, összesítve a nyolcadik lett, így folytathatja az elődöntőben.

Hosszú Katinka – Fotó: MTI / AP / Petr David Josek
Hosszú Katinka – Fotó: MTI / AP / Petr David Josek

„A 200 háton ott leszek, nagy küzdés lesz, mert a formám olyan, de ott leszek a medencében” – mondta Hosszú még a 200 vegyesen elért hetedik hely után. Korábban 200 vegyesen ötödik lett – Rióban a két vegyesúszásban, illetve 100 háton lett olimpiai bajnok, utóbbin nem indult Tokióban. A 200 hát előfutama után így értékelt: „Sejthető volt, hogy nem ez lesz életem úszása. Próbáltam a lehető legerősebben kezdeni, a vége pedig nagy küzdés lett. A versenyek hiányoztak a szokásos felkészülésemhez.”

Az úszószövetség által kiadott közleményben bővebben is nyilatkozott:

„Odaálltam, nekimentem, de ez valóban már csak szenvedés volt. Egyértelmű, hogy az egész felkészülésemből az hiányzik, ami korábban a kulcs volt: a versenyzés. Én erre álltam be hosszú évek óta, és hiába próbáltuk ezt mással helyettesíteni, egyszerűen nem sikerült úgy. A gyorsasági állóképességet mindig a versenyeken szereztem meg, és az most megállapítható, hogy ez most nincs meg: akárhogy is variáltam az úszásokat, a vége ugyanaz lett. Most tartok egy kis szünetet, végigveszem, mi miért történt, aztán az ISL-szezonban visszatérek a medencébe.”

A 4x100-as mix váltóban Magyarország a Kovács Benedek (hát), Halmai Petra (mell), Márton Richárd (pillangó) és Gyurinovics Fanni (gyors) összeállításban állt rajthoz. Kovács két hossz után az első helyen hozta be a magyar csapatot, Halmai a sok férfi mellúszó között a nyolcadik helyre csúszott vissza, Márton a pillangó végén ugyanitt állt, és Gyurinovics is ezen a helyen ért célba. Végül a lengyel váltó kizárásával a hetedik lett futamában a magyar csapat. Összesítésben a 15. helyre volt elég a 3:47.15-ös úszás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!