Egy algériai dzsúdóst kizártak az olimpiáról, mert nem akart kiállni izraeli versenytársa ellen

2021. július 24. – 19:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az algériai Fethi Nourine dzsúdós hamar abbahagyja a versenyzést a tokiói olimpián, pusztán azért, mert egy izraeli sportolóval kellett volna dzsúdóznia.

Nourine a 73 kg alattiak súlycsoportjában versenyzett volna és a második körben összesorsolták Tohar Butbul izraeli versenyzővel. Ekkor az algériai férfi azt mondta a Guardian szerint, hogy a Palesztin-ügy lehetetlenné teszi számára, hogy kiálljon egy izraelivel. (A palesztin-izraeli konfliktusról például itt írtunk bővebben.)

Az Inside the Games az algír televízióra hivatkozva azt írja,

Nourinem azt is mondta, hogy nem akarta bepiszkítani kezeit egy izraelivel.

Nem ez az első eset, hogy a dzsúdós visszalép csak azért, hogy ne kelljen hozzáérnie egy izraeli emberhez. 2019-ben a világbajnokságon már megjátszotta ugyanezt, ami szintén Tokióban volt.

Fethi Nourine. Fotó: John Stonestreet / Reuters
Fethi Nourine. Fotó: John Stonestreet / Reuters

A Nemzetközi Dzsúdószövetség (IJF) kivizsgálja az esetet, és nem kizárt, hogy Nourinet és edzőjét eltiltják a versenyzéstől, ugyanis ez a viselkedés szerintük teljességgel szembe megy a szövetség szolidáris, anti-diszkriminációs eszmeiségével.

Az algír olimpiai bizottság a sportoló és edzője akkreditációját azonnal megszüntette és hazaküldik őket a világjátékokról.

A Guardian felidézi, hogy nem ez az első eset, amikor egy izraeli dzsúdóssal nem áll ki az ellenfele az olimpián. 2016-ban, Rióban egy egyiptomi versenyzőt zártak ki, miután nem volt hajlandó kezet fogni izraeli ellenfelével a 100 kg felettiek versenyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!