Hamilton 75 ezreddel verte Verstappent a Brit Nagydíj időmérőjén, ő rajtol az élről a szombati sprintfutamon

2021. július 16. – 20:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíj pénteki időmérő edzését, így az újdonságnak számító szombati sprintfutamon ő rajtolhat majd az élről. A vb-pontversenyt vezető Max Verstappen lett a második, csupán 75 ezreddel maradt el Hamilton idejétől. A harmadik Valtteri Bottas lett.

A Mercedes brit pilótája, Hamilton az idei szezonban harmadszor volt a leggyorsabb az időmérőn, ez azonban a hivatalos statisztikába nem számít bele a módosított lebonyolítás miatt. A 2021-es Forma–1-szezonban három versenyhétvégén is kísérleti jelleggel plusz egy futammal bővül a program, hogy kiderüljön, ez több izgalmat hoz-e a versenyhétvégékbe.

Az újdonságot egy úgynevezett sprintfutam jelenti, ami felváltja a megszokott szombati időmérőt, amelyet így pénteken tartanak. Ennek a végeredménye határozza meg a szombati, 17 körös, 100 kilométer hosszú minifutam rajtsorrendjét. A szombati végeredmény pedig a vasárnapi, igazi futam rajtsorrendjéről dönt. A szombaton sprintfutam első három helyezettje világbajnoki pontot is kap, az első hármat, a második kettőt, a harmadik pedig egyet.

A Brit Nagydíj után várhatóan Monzában és Interlagosban próbálják még ki ezt az újítást. Az itt szerzett tapasztalatok alapján döntenek majd arról, hogy jövőre is megtartják-e ezt a formátumot, és ha igen, bővítik-e a helyszínek számát.

Lewis Hamilton a 2021-es Brit Nagydíj időmérő edzésén – Fotó: Adrian Dennis / AFP
Lewis Hamilton a 2021-es Brit Nagydíj időmérő edzésén – Fotó: Adrian Dennis / AFP

Az időmérő első szakaszában a Red Bull holland pilótja, Max Verstappen 1:26.751-es idővel egyből az élre állt, 4 tizeddel előzte meg Hamiltont, míg a Mercedes másik pilótájánál, a finn Valteri Bottasnál 7 tizeddel volt gyorsabb. A Q1-ben Cunoda Juki, Kimi Räikkönen, Nicholas Latifi, Mick Schumacher és Nyikita Mazepin esett ki.

A Q2-ben az új lebonyolítási rendszer szerint csak lágy gumikon mehetnek a versenyzők, így pedig a szombati sprintfutamon már szabadon választott keverékkel rajtolhatnak. Verstappen a második szakasz elején tovább őrizte az első helyet, 98 ezreddel előzte Hamiltont, de a Q2 végén Hamilton vette át a vezetést 1:26.023-es köridővel. A szakasz végén Fernado Alonso, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Antonio Giovinazzi és Lance Stroll esett ki.

A harmadik szakaszban Hamilton 1:26.134-es idővel kezdett, ami ami később elégnek bizonyult a győzelemhez. Hamilton a második mért körében hibázott, de Verstappen így sem tudott gyorsabb lenni nála, 75 ezreddel maradt el tőle. A harmadik Bottas lett 1:26.328-as idővel, mellőle a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc indulhat majd szombaton 17 óra 30 perckor. (via MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!