Tour: a sárga trikós pihenőt tartott, szökevény nyerte az első felvonást a Pireneusokban

2021. július 13. – 18:22

Tour: a sárga trikós pihenőt tartott, szökevény nyerte az első felvonást a Pireneusokban
Patrick Konrad szökés végén nyerte meg a Tour de France 16. etapját Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Bora-Hansgrohe Peter Sagan távozása után már a második szakaszgyőzelmét szerezte meg. A 16. etapon Patrick Konrad nyert egy 36 kilométeres szóló végén. A favoritok pihentek, Tadej Pogačarnak sem kellett erőlködnie a sárga trikó védelmében.

A hétfői pihenőnap után a Tour mezőnye maradt a Pireneusokban, ahol három hegyi szakaszt kapnak csomagban a bringások. Az elsőt, ami inkább még csak ízelítő volt, kedden le is tudták. Ebbe a 169 kilométeres etapba is belepakoltak három ezer méter feletti magasságú hegyet és a végén egy kisebb kiemelkedést, de ez a szintrajz inkább a szökéssel próbálkozókat hozta lázba, mintsem az összetett top 10-ére pályázókat

A rajt után Kasper Asgreen lógott meg a lejtmenetben, negyven kilométer alatt bő másfél perces előnyt össze is szedett a dán bringás. Az első komolyabb emelkedőn aztán két másik szökevény, Mattia Cattaneo és Michal Kwiatkowski is megfogta őt, de sokáig ők sem álltak az élen.

Végül 14 bringásnak megint sikerült elszakadni a főmezőnytől, de ez a szökés is több kisebb csoportra bomlott. Az elmenésben tekert a sprinter Michael Matthews is, aki még a pontversenyben pályázhat az első helyre. A részhajrában egy negyedik hellyel sikerült is hoznia 13 pontot a már négy szakaszt nyerő Mark Cavendishen, majd a hajrában még 22-t, de a britnek még így is van 35 pont előnye.

A szakaszon Patrick Konrad (Bora-hansgrohe) végig nagyon aktív volt, a második kategorizált hegy csúcsáig feldolgozta magát az élre, ahol sokáig Jan Bakelants-cal és Fabien Doubey-val tempózott együtt, majd őket is lerázta a következő emelkedőn, 36 kilométerre a céltól. David Gaudu és Sonny Colbrelli vették később üldözőbe az élen álló osztrákot, de Konrad előnyét nem tudták eltüntetni, még ha néhány kilométeren át közelített is a páros. A Bora versenyzője az utolsó 20 kilométeren sem rogyott meg, tartotta a nagyjából egyperces különbséget, és végül be is húzta a szakaszgyőzelmet, ami pályafutásának első igazi profi sikere. A második helyen Colbrelli érkezett meg, sikerült lehajráznia Matthewst.

A 16. szakaszon is a Pireneusok között tekert a Tour de France mezőnyeFotó: Benoit Tessier/Reuters
A 16. szakaszon is a Pireneusok között tekert a Tour de France mezőnyeFotó: Benoit Tessier/Reuters

Az összetettben érdekelt versenyzők nem erőltették meg túlságosan magukat, közel 14 perces hátránnyal gurultak be a célba, nem is történt érdemi változás az eredménylistán. Tadej Pogačar továbbra is bő öt perccel vezet, és a dobogóért van tülekedés riválisai között.

Eredmények:
16. szakasz, Pas de la Case – Saint-Gaudens 169 km
1. Patrick Konrad (osztrák, Bora-Hansgrohe) 4:01:59 – 41,9 km/h
2. Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Victorius) + 42 mp
3. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 66:23:06 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +5:18 perc
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:32 perc
4. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) + 5:33 perc
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 5:58 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!