Szivárványszínű lesz a döntőn a foci-Eb egyik nagy sztárja, a távirányítós labdahordó autó

2021. július 11. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szivárványszínű lesz a labdahordó távirányítós autó az Eb vasárnapi döntőjén – erősítette meg a Telexnek az UEFA. A kis távirányítós Volkswagen ID.4 az Európa-bajnokság nyitóünnepségén jelent meg először, és már akkor közönségkedvenccé vált. Az esetről ebben a cikkünkben írtunk.

Az autó akkora sztár lett, hogy már saját, hivatalos Twitter-fiókja is van, amin pénteken bejelentették, hogy a vasárnapi olasz-angol döntőn nem a nyitóünnepségről ismert, ezüst, hanem szivárványszínben gurul majd pályára.

Ezt vasárnap délután az UEFA is megerősítette, és a Telexnek azt írták, hogy ugyan a szponzor ötlete volt, de a végső döntés a szövetségé volt. Azt is kifejtették, hogy miért lesz majd az autó szivárványszínű.

„A szivárványos zászló egy olyan jelkép, ami megtestesíti az UEFA alapértékeit, és olyan dolgokat hirdet, amiben mi is hiszünk – egy igazságosabb és egyenlőbb társadalmat, ami mindenkivel elfogadó”

– írták a levelükben.

Megkérdeztük, hogy akkor miért nem engedték, hogy a német-magyar meccsen a müncheni Allianz Arena szivárványos díszkivilágítást kapjon. Az esetet azzal magyarázták, hogy müncheni polgármester kérése politikai töltetű volt (mert a melegellenessé eltérített pedofiltörvényre akart a fényekkel reagálni), amit politikai és vallási szempontból semleges szervezetként úgy érezték, hogy vissza kell utasítaniuk.

Miután az UEFA megtiltotta a szivárványos kivilágítást, több német cég (köztük a Volkswagen), sőt, még az FC Barcelona is tiltakozott a döntés ellen. Az eredeti kezdeményezést széleskörű társadalmi konszenzus övezte Németországban: a müncheni közgyűlés mellett még Bajorország kereszténydemokrata miniszterelnöke, Markus Söder is támogatta az Arena kivilágítását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!