Az Eb sztárja eddig a nyitómeccs labdáját szállító távirányítós kisautó

2021. június 12. – 11:30

frissítve

Az Eb sztárja eddig a nyitómeccs labdáját szállító távirányítós kisautó
Megérkezik a távirányítós kisautó a kezdőkörbe az Európa-bajnokság nyitómeccsén 2021. június 11-én Fotó: Alberto Lingria / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába lépett fel a világ egyik legismertebb operaénekese, Andrea Bocelli a labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti nyitóünnepségén Rómában, nem róla marad emlékezetes az esemény.

Az este megmagyarázhatatlan pillanata az volt, amikor egy öltönyös férfi a meccs előtt rárakta a labdát az oldalvonal mellett egy távirányítós kisautóra, amely bevitte a kezdőkörbe. Itt a játékvezető faarccal leemelte a labdát, a kezdőpontra tette, a kisautó pedig – teljesítve feladatát – leszáguldott a pályáról.

Az olaszok védője, Giorgio Chiellini nem is bírta ki mosolygás nélkül a jelenetet, de a közösségi médiában is rohamtempóban terjednek a képek és videók róla.

Hogy mégis mit akart szimbolizálni a kisautó, nehéz lenne megmondani. Ha naívak akarunk lenni, mondhatjuk azt, hogy a modern, felgyorsult világot. Ma már könnyen kivitelezhető, hogy 11 országban rendezzék meg az Európa-bajnokságot, az se jelent problémát, hogy London és Szentpétervár közel háromezer kilométerre van egymástól.

Valójában azonban sokkal inkább arra mutatott rá, hogy mennyire a pénz körül forog a foci.

Az egész jelenet a Volkswagen fél perces reklámja volt, amit világszerte sok-sok millió ember nézhetett élőben. A Volkswagen egyébként az Eb egyik főszponzora, nem kevés pénzbe került tehát nekik ez a hirdetés.

A 2010-es dél-afrikai vb a vuvuzeláról maradt emlékezetes, az afrikai műanyag trombitát később több európai stadionból is kitiltották, annyira idegesítő a hangja. A 2014-es világbajnokságon használták először a játékvezetők az eltűnő fehér spray-t, amivel a szabadrúgásoknál jelölik a sorfal helyét. Ez az Eb erről a kisautóról már mindenképp emlékezetes marad. Az egyelőre kérdés, hogy a többi meccsen is szolgálatban lesz-e, vagy csak egyszeri fuvar volt.

Nem először fordult elő, hogy egy távirányítós autó szállította a labdát a kezdőkörbe. Szaúd-Arábiában pár éve egy minidzsipen vitték be a labdát az al-Ittihad – al-Ahli meccsre, míg a 2012-es londoni olimpián az eldobott gerelyeket, diszkoszokat, kalapácsokat hordták vissza Minik az atlétikai pályán.

A nyitómeccsen Olaszország 3-0-ra legyőzte Törökországot, egy török öngól után Immobile és Insigne talált be. A csoport másik mérkőzése, Wales és Svájc között, szombaton 15 órakor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!