Tour: a verseny legmagasabb, 2408 méteres hegyén sem tudták leszakítani a sárga trikóst

2021. július 11. – 18:21

frissítve

Tour: a verseny legmagasabb, 2408 méteres hegyén sem tudták leszakítani a sárga trikóst
A Tour de France 15. szakasza – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de Frence második hetének utolsó szakaszát az amerikai Sepp Kuss nyerte szökésből. A Pireneusokban rendezett, Andorrában végződő hegyi szakaszon 2400 méter fölött is jártak a bringások. A sárga trikós Tadej Pogačar jól védekezett, a riválisai nem tudták csökkenteni a óriási előnyét.

A Tour de France második hetének utolsó és egyik legnehezebb szakasza volt a vasárnapi. A 15. etap Céret városából indult, és egy hosszú lejtmenet végén Andorra fővárosában ért véget. A közel 192 kilométer hosszú pireneusoki szakaszon három első kategóriás emelkedő és több mint 4000 méternyi szintkülönbség várt a versenyzőkre. Az andorrai-francia határon lévő, 2408 méter magas Port d'Envalira hágó volt az idei Tour legmagasabb pontja.

A Tour de France 15. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 15. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

Dél-Franciaországban már napok óta tart a forróság, és ez vasárnapra sem változott meg, a szakasz 30 Celsius-fok körüli hőségben rajtolt el. A pöttyös trikót az előző napon megszerző Michael Woods (Israel Start-Up Nation) az éles rajt után azonnal támadt, és követte őt a szökések nagy specialistája, Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) is. Bő harminc kilométer alatt egy hatalmas, 32 fős szökevénycsoport rázódott össze a mezőny előtt. Az elmenésben olyan versenyzők kerültek bele, mint az idei Touron már szakaszt nyerő Julian Alaphilippe (Deceunink-Quick Step), Dylan Teuns és Matej Mohorič (mindketten Bahrain-Victorious) és Wout van Aert (Jumbo-Visma), valamint a pöttyös trikóért harcoló Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) és Woods.

Az első kategorizált emelkedőn már 9 perc fölött volt a szökevények előnye. A főmezőnyt a sárga trikós Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) csapata vezette, de mivel az összetett szempontjából veszélyes versenyző nem volt elöl, ezért hagyták, hogy ilyen nagy különbség alakuljon ki. Az első hegyi részhajrát Wout Poels (Bahrain-Victourious) nyerte Van Aert és Woods előtt. A szökésben Bruno Armirail (Groupama-FDJ) rengeteget dolgozott csapattársáért, David Gaudu-ért, több kilométeren át vezette a szökevények csoportját.

A második kategóriás Col de Puymorens emelkedőt Van Aert nyerte Poels és Woods előtt. A közel 11 kilométer hosszú, átlagban 5,9 százalékos meredekségű Port d'Envalirán a szökevények csoportja kezdett szétszakadni, 17 versenyző tudott csak elöl maradni. 1,5 kilométerre a csúcstól Quintana támadt, megnyerte a hegyi részhajrát és a Henri Desgrange különdíjat, amit az a versenyző kap, aki először mássza meg az adott Tour legmagasabb hegyét.

A szakaszgyőztes Sepp Kuss a Tour de France 15. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters
A szakaszgyőztes Sepp Kuss a Tour de France 15. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Eközben az összetett esélyesek csoportjában az Ineos-Greandiers vette át a vezetést, és növelni kezdték a tempót. Ez többeknek sem esett jól, például az összetett második helyén álló Guillaume Martin (Cofidis) is leszakadt. A nap utolsó és legmeredekebb, átlagosan 8,5 százalékos meredekségű emelkedője, a Col de Beixalis volt, ami alaposan megrostálta a szökevények és az összetett esélyesek csoportját is.

A szökevények közül Sepp Kussban (Jumbo-Visma) maradt a legtöbb tartalék a szakasz végére. Az amerikai versenyző az emelkedőn mindenkit leszakított magáról, megnyerte a hegyi részhajrát, ahonnan már csak 15 kilométer lejtmenet választotta el a céltól. Őt a veterán Alejandro Valverde (Movistar) üldözte, de a 20-25 másodperces hátrányát nem sikerült ledolgoznia. A szakaszt Kuss megnyerte Valverde előtt, a harmadik Wout Poels lett.

Az összetettben jól állók között külön verseny volt a Col de Beixalis-on. A végén az idei Tour öt legerősebb versenyzője maradt együtt: a sárga trikós Tadej Pogačar, Rigoberto Urán (EF Education), Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers) és Enric Mas (Movistar). Pogačart párszor betámadták, de a szlovén jól védekezett, így nem tudtak faragni a több mint ötperces előnyén. A lejtmenetben Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe) és Ben O'Connor (AG2R Citroën) még fel tudott zárkózni hozzájuk. Az összetett verseny állásában annyi változás történt, hogy a szakaszon sokat kapó Guillaume Martin a kilencedik helyre esett vissza.

Hétfőn a második szünnapot tartják a Tour de France-on.

Eredmények:
15. szakasz, Céret-Andorra la Vella, 191,3 km
1. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 5:12:06 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) + 23 másodperc
3. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) + 1:15 perc
4. Ion Izagirre (spanyol, Astana) azonos idő
5. Ruben Guerreiro (portugál, EF Education) a. i.

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 62:07:18 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +5:18 perc
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:32 perc
4. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) + 5:33 perc
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 5:58 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!