Holland bringás nyerte a szökevények napját a Tour de France-on

2021. július 10. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland Bauke Mollema nyerte a Tour de France 14. szakaszát, amelyet kimondottan a szökevényeknek terveztek. A nap másik nyertese a francia Guillaume Martin volt, aki az összetett verseny második helyére jött föl. A sárga trikós Tadej Pogačar rápihent a vasárnapi hegyi szakaszra.

A Pireneusok lábánál rendezett, közel 184 kilométer hosszú 14. szakasz tökéletes lehetőséget kínált a szökésre. Az előző nap célvárosából, Carcassonne-ból induló etap útvonala három második és két harmadik kategóriás emelkedőt is érintett, összesen mintegy 3000 méternyi szintkülönbséget kellett letudniuk a versenyzőknek, ami nem a sprintereknek kedvezett. A befutó Quillan településen, 17 kilométernyi lejtmenet végén volt.

A Tour de France 14. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 14. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A szakasz elején egymást érték a támadások, a nagyobb nevek közül Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) és Simon Geschke (Cofidis) is próbált bekerülni a jó szökésbe, ám ez nem jött össze nekik. Végül egy ötfős csoport tudott rövid ideig elszakadni a főmezőnytől, de a Col de Bac emelkedő után őket is utolérték. A második kategorizált hegy előtt ismét többen támadtak: Wout Poels (Bahrain-Victorious), Michael Woods (Israel Start-Up Nation) és Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step) alakított ki egy újabb szökést, hozzájuk még 11 bringás tudott csatlakozni, így egy 14 fős szökevénycsoport alakult ki.

A kanadai Woods a hegyi részhajrákban tizenkét pontot szerzett, amivel átvette a pöttyös trikót Nairo Quintanától (Arke-Samsic). 42 kilométerre a céltól Bauke Mollema (Trek-Segafredo) szóló szökésre vállalkozott, néhány kilométer alatt több mint egy perc előnyt alakított ki. Hiába üldözte őt a többi szökevény, nem tudtak hozzá közelíteni. A 34 éves holland bringás pályafutása második Tour-szakaszgyőzelmét aratta, 2017-ben szintén egy szóló szökés végén nyert a 15. szakaszon. A második Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), a harmadik Sergio Higuita (EF Education) lett.

A szakaszgyőztes Bauke Mollema – Fotó: Stephane Mahe / Reuters
A szakaszgyőztes Bauke Mollema – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Eközben a főmezőnyt vezető UAE Team Emirates ezen a szakaszon sem ölt sok energiát az üldözésbe, az összetett esélyesek közel hét perccel Mollema után értek csak célba. Ennek köszönhetően a szökésben benne levő Guillaume Martin (Cofidis) feljött az összetett verseny második helyére. A francia bringás hátránya 4:04 perc a sárga trikós Tadej Pogačarhoz képest.

Vasárnap az első igazi pireneusoki szakasszal folytatódik a Tour de France. A 191,3 kilométeres etap során a versenyzők megmásszák az idei verseny legmagasabb hegyét, a 2408 méteres Port d'Envalirát, a befutó Andorra fővárosában lesz egy hosszú lejtmenet végén.

Eredmények:
14. szakasz, Carcassone-Quillan 183,7 km
1. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 4:16:16 óra
2. Patrick Konrad (osztrák, Bora-Hansgrohe) + 1:04 perc
3. Sergio Higuita (kolumbiai, EF Education) azonos idő
4. Mattia Cattaneo (olasz, Deceuninck-Quick Step) + 1:06 perc
5. Michael Woods (kanadai, Israel Start-Up Nation) + 1:10 perc

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 56:50:21 óra
2. Guillaume Martin (francia, Cofidis) + 4:04 perc
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) +5:18 perc
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +5:32 perc
5. Richard Carapaz (ecuador, Ineos-Grenadiers) + 5:33 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!