Az UEFA elnöke nem tartja igazságosnak az összeurópai foci-Eb-t, nem lesz több ilyen lebonyolítás

2021. július 9. – 17:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Európa-bajnokságot rendhagyó módon 11 különböző európai nagyvárosban rendezték meg, a helyszínek között volt a magyar főváros, Budapest is. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke arról beszélt a BBC-nek, hogy a jövőben nem támogatja a mostanihoz hasonló lebonyolítást, mert nem tartja igazságosnak, hogy egyes csapatok szinten végig hazai pályán játszhattak, miközben más válogatottaknak több mint tízezer kilométert kellett utazniuk a torna alatt. A sportvezető szerint ez a szurkolókkal szemben sem fair. „Érdekes ez a lebonyolítás, de nehéz kivitelezni, nem hiszem, hogy valaha megismételjük.” A lebonyolításról még nem Ceferin döntött, a szlovén sportvezető 2016 óta irányítja az európai szövetséget. Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a több város között szétszórt rendezés fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontból sem tökéletes megoldás.

A walesi válogatott csapatkapitánya, Chris Gunter korábban viccnek nevezte a lebonyolítást, csapata összesen 9156 kilométert utazott: két meccset játszottak Azerbajdzsánban, utána Rómában utaztak a harmadik csoportmeccsükre, a nyolcaddöntőt pedig Koppenhágában játszották. Ehhez képest a döntősök, az angolok és az olaszok mindhárom csoportmeccsüket hazai pályán játszhatták. Az angoloknak csak az ukránok elleni negyeddöntő miatt kellett elhagyniuk hazájukat, Rómában volt a meccs. Az olaszok Münchenben léptek pályára a csoportmeccsek után, a negyeddöntőt és az elődöntőt pedig a Wembley-ben játszották, szóval akkor sem kellett igazán sokat utazniuk. A döntőt vasárnap játsszák, a Telex élőben közvetíti majd. A 2024-es Eb-t egyetlen ország, Németország rendezi majd, 10 német városban lesznek meccsek.

A BBC arra is rákérdezett, hogy az UEFA miért nem engedélyezte, hogy a müncheni stadiont szivárványszínekkel világítsák ki a német-magyar csoportmeccs alatt. A kezdeményezést, hogy ezzel tiltakozzanak a melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen, Németországban is többen támogatták, a müncheni polgármester is beállt az ötlet mögé. Ceferin nem mondta ki, hogy a magyar kormány döntése miatt jött a kérés, úgy fogalmazott, hogy egy európai ország kormánya és parlamentje miatt indult a tiltakozás. Az UEFA nem tiltakozhat kormányok ellen, nem hagyhatják, hogy politikai csatározásokba rángassák bele a szövetséget, mondta Ceferin. Hozzátette: az UEFA és az ő személyes álláspontja a sokszínűséggel és az emberi jogokkal kapcsolatban világos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!