Marihuána miatt maradhat le a női 100 méteres síkfutás aranyesélyese a tokiói olimpiáról

2021. július 2. – 10:12

Másolás

Vágólapra másolva

Minden valószínűség szerint lemarad az olimpiáról Sha'Carri Richardson, aki idén szenzációs időket futott női 100 méteren. A 21 éves atléta szervezetében marihuánát mutatott ki az olimpiai válogatót után elvégzett doppingteszt.

A színes haja és hosszú műkörmei miatt is feltűnő Richardson idén közel került Florence Griffith-Joyner világcsúcsához, 10,72-t repesztett, majd az amerikai válogatót is megnyerte 10,86-os idővel, amivel az olimpia egyik aranyesélyese is volt a jamaicai Shally-Ann Fraser-Pryce mellett. A hírek szerint azonban ott sem lesz az olimpián, mert eltiltást kaphat a marihuána használata miatt.

A marihuánának nincs kimutatott teljesítménynövelő hatása, de a doppinglistán a tiltott szerek között szerepel, igaz, csak akkor jár érte szankció, ha azt valakinél versenyen mutatják ki. Richardson esetét még nem erősítették meg, de egy talányos Twitter-bejegyzése: „Én is ember vagyok.”, azt erősíti meg, hogy megbukott a teszten. A futó eredetileg a hétvégén a stockholmi Gyémánt Ligán is versenyzett volna, de nincs rajta a nevezési listán.

Sha'Carris Richardson ünnepli első helyét az amerikai olimpiai válogatónFotó: Steph Chambers/AFP
Sha'Carris Richardson ünnepli első helyét az amerikai olimpiai válogatónFotó: Steph Chambers/AFP

A pozitív eredménye miatt törölni kell Richardson amerikai válogatón elért eredményeit, így a jogot is elveszti az olimpián való indulásra.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szabályai szerint, ha egy sportoló bizonyítani tudja, hogy a kannabisz bevitele nem a sportteljesítmény miatt történt, akkor a szokásos négy év helyett csak három hónapos lehet az eltiltás, de egy hónapra is csökkenthető, ha a sportoló részt vesz egy jóváhagyott kezelési programban.

Ha Richardson most kezdené meg az egy hónapos programot, akkor egyéniben biztosan nem futhat százon, mert Tokióban július 30-án kezdődnek a versenyek. A 4x100-as váltóban viszont még lenne esélye futni, mert azt a számot augusztus 5-án kezdik meg, és az amerikai válogatási elvek alapján oda időeredmény nélkül is be lehet tenni futót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!