Ukrajna 121. perces góllal negyeddöntős, kiestek a svédek

2021. június 29. – 23:39

frissítve

Ukrajna 121. perces góllal negyeddöntős, kiestek a svédek
Fotó: Paul Ellis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna és Svédország nyolcaddöntője zárta az egyenes kieséses szakasz első fordulóját az Eb-n, a csapatok abban a biztos tudatban léptek pályára Glasgow-ban, hogy a győztes a Németországot kiejtő Anglia ellen folytathatja. Ukrajnának már a csoportból való továbbjutás a valaha volt legjobb eredménye lett az Eb-ken (önálló államként, a Szovjetunió eredményeit azért ne számoljuk ide), míg a svédek azért jobb múltat tudnak felmutatni, 1992-ben elődöntősök voltak, 2004-ben a negyeddöntőig jutottak, de egy legjobb nyolc közé jutás nekik sem lett volna akármi.

A tét tehát nagy volt, ám ez szerencsére nem defenzív, minden kockázatot kerülő játékot hozott egyik oldalon sem. Az első nagyobb lehetőség a 11. percben jött, Robin Olsennek kellett oldalra kitolnia Roman Jaremcsuk lövését. Ez nem egy kósza próbálkozás volt, Ukrajna némi fölényben játszott az első félidő elején, elsősorban a szélső játékosokon keresztül próbálták fűzni a játékot, több-kevesebb sikerrel. A korai ukrán lehetőségek gyorsan felrázták a svédeket is, még a 20. perc előtt két perc alatt akár kétszer is megszerezhették volna a vezetést – Emil Forsbergnek picit magas volt a beadás ahhoz, hogy érdemben fejelni tudjon, hiába hagyták üresen, míg Alexander Isak nem csavarta meg eléggé a lövését, és valamivel a kapu mellé célzott.

Az első fél óra egyáltalán nem volt unalmas, de kifejezetten jót tett a meccsnek a 27. percben sikerrel vezetett ukrán támadás., Jarmolenko külsővel játszotta meg a kapu másik oldalán érkező Olekszandr Zincsenkót jobbról, a Manchester City játékosa pedig kapásból elvállalta a lövést, nagy gólt szerezve. A gólpasszt adó Jarmolenko ezzel az öt ukrán Eb-gólból négyben szerepet vállalt.

Az ukrán találat után majdnem egyből jött az egyenlítés, Sebastian Larsson vette észre egy szabadrúgásnál, hogy Heorhij Buscsan kapus őrizetlenül hagyta a kapu egyik oldalát, de hiába tekerte el jól a labdát a sorfal mellett, az ukrán kapus pont annyira visszaért a 35 méteres szabadrúgásra, hogy ki tudja öklözni a labdát.

A lendület egyik oldalon sem nagyon akart fogyni, az ukránoknál főleg a két szélen elhúzó Jaemcsuk és Zincseko jelentett problémát, a svédek pedig akkor tudtak a legveszélyesebbek lenni, amikor egyérintőzve, gyors játékkal keresték az utat az ukrán védők között. Az egyenlítés viszont egy egyéni villanásból jött, a meccs előtt már három gólnál járó Forsberg vállalt egy távoli lövést, igaz, a gólhoz ukrán segítség is kellett, a lövés ugyanis nagyon megpattant, alaposan megzavarva Buscsant.

A szünet egyáltalán nem zökkentette ki egyik csapatot sem, ugyanúgy jöttek egymás után a helyzetek, mintha meg sem álltak volna, sőt, ha lehet, még veszélyesebbé vált a játék. Az 54. perc után igazi tűzijáték kezdődött, előbb Larsson lőtt nem sokkal a kapu mellé, majd egy perc alatt két kapufa is jött, az elsőt Szerhij Szidorcsuk, a másikat a korábban már eredményes Forsberg jegyezte. Felírhatjuk ebbe a rohanásba Isak kiugrását is, ami simán hozhatott volna gólt, de Isak elvétette a kaput, meg hát lesen is volt, szóval amúgy is visszafújták volna.

Sokat nem kellett várni az újabb izgalmakra, Dejan Kulusevski távoli lövését tolta valahogy szögletre az ukrán kapus, majd a szögletből fordulva Ukrajna loholt nagyot egy kontrával – a befejezést Jarmolenko rontotta el. Érezhető volt, hogy mindkét csapat játékában benne van a gól, ezt Forsberg második kapufája is jelezte, három védő mellett befelé törve, 16,5 méterről bombázta telibe a felső lécet.

A nagy rohanás után az utolsó 20 percre viszont mindkét csapatnál felvillant egy lámpa, hogy bizony ha 1-1 marad, akkor hosszabbítás jön, és talán nem árt arra is tartalékolni valamennyi energiát. Ez a lámpa pedig elég erősnek bizonyult, így inkább kihúzták a csapatok a lefújásig, hogy jöhessen a hosszabbítás.

És a 90 perc után sem sokat változott a játék képe, egészen addig, amíg a 99. percben emberhátrányba nem kerültek a svédek – Marcus Danielson kapott elsőre sárgát az Artyem Beszegyin elleni belépőjéért, de ezt gyors videóbírózás után – teljes joggal – pirosra változtatták. Danielson talppal ment térdre, még ha nem is volt szándékos, nem lehetett kérdés, hogy ez kiállítást ért, Beszegyint súlyos sérüléssel kellett lekísérni, majd lecserélni. Az ukrán játékos a hosszabbítás elején állt be, nem sok játék jutott neki, az ukránoknak pedig klasszikus középcsatár nélkül kellett folyatniuk.

A sérült Beszegyint támogatják le a pályáról – Fotó: Paul Ellis / Reuters
A sérült Beszegyint támogatják le a pályáról – Fotó: Paul Ellis / Reuters

A kiállítás egyébként duplán rosszul érintette a svédeket, épp előtte hozott fel három csatárt a kapitány Jan Andersson, hogy kockáztasson, és már nem maradt cseréje, hogy emberhátrányban valahogy megerősítse a védelmet, amiből kivált Danielson.

Beszegyin esete egész komoly sérüléshullámot indított el, lényegében minden percben volt valaki egyik vagy másik oldalon, aki komolyabb ápolásra szorult, és ekkor még hátra volt a hosszabbítás második félideje.

Abban két valamirevaló helyzet volt, az elsőt Artyem Dovbik lőtte fölé nagyjából 10 méterről, a második viszont a legjobb nyolc közé juttatta az ukránokat – az első góljukat szerző Zincsenko gólpasszából Dovbik fejelt gólt estében.

A svédek láthatóan az utolsó utáni erejükkel küzdöttek azért, hogy büntetőkre mentsék a mérkőzést, a gól teljesen összetörte őket, és idejük sem nagyon volt már a nagy feltámadásra.

Andrij Sevcsenko így nemcsak, hogy továbbvitte a csoportból az ukrán csapatot, de a legjobb nyolc közé is bejuttatta őket. Anglia ellen nehéz dolguk lesz, amin a svédek ellen begyűjtött sérülések csak nehezítenek majd.

Svédország–Ukrajna 1-2 (1-1, 1-1, 1-1)

gólszerzők: Forsberg (43.), illetve Zincsenko (27.) és Dovbik (120+1.)

A negyeddöntők programja

  • július 2., 18.00: Svájc–Spanyolország
  • július 2., 21.00: Belgium–Olaszország
  • július 3., 18.00: Csehország–Dánia
  • július 3., 21.00: Ukrajna–Anglia
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!