Menczer kiborult a vízilabda-válogatott Facebook-posztján, amelyben a Benedek Tibor sétányról adtak hírt

2021. június 27. – 17:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sétányt, pontosabban egy scalinatát, vagyis lépcsősoros sétányt neveztek el Benedek Tiborról az olaszországi Reccóban – jelentek meg az első képek magyar férfi vízilabda-válogatott Facebook-oldalán pénteken, amelyről mi is beszámoltunk.

A tavaly júniusban elhunyt háromszoros olimpiai bajnok sportoló szorosan kötődött az olasz városhoz, éveken keresztül a Pro Recco csapatában játszott, ahol négyszer nyert Bajnokok Ligáját, hatszor olasz bajnokságot, ötször pedig olasz kupát.

„Elmondhatjuk, hogy Tibor halála után előbb neveztek el róla közterületet Olaszországban, mint nálunk”

– írták a magyar férfi vízilabda-válogatott Facebook-posztjában.

Ez mondat pedig láthatóan kiverte a biztosítékot Menczer Tamásnál, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára támadásba lendült az általa csak „objektív és független” sajtónak nevezett médiumok ellen, amelyek idézték a vízilabda-válogatott oldalán megjelent bejegyzést.

„Sajnálatos, hogy vannak olyanok, akik, az egyébként méltóságteljes megemlékezést is provokációra használják” – fogalmazott vasárnap Facebook-oldalán Menczer. Szerinte az idézett mondat azt jelenti, hogy „az olaszok ápolják a nagyszerű Bajnok emlékét, mi meg nem.”

Ezzel szemben az igazság az – folytatja az államtitkár – hogy

„az emléktábla Csiszár Jenő milánói főkonzul ötlete volt, a kezdeményezést a magyar Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya támogatta, a tábla Magyarországon készült el, a programot mi szerveztük és finanszíroztuk.”

A kezdeményezés mellé álltak az olaszok, Benedek családja és egy olyan esemény volt Menczer bejegyzése szerint, ahol a résztvevők a könnyeikkel harcolva emlékeztek meg a csapattársukról, barátjukról, arról az emberről, akit tiszteltek.

„Elkeserítő, hogy egyesek még Benedek Tibor nevét is feszültségkeltésre, provokációra akarják felhasználni” – zárja a posztot. Hogy miért provokáció az állítás, nem egészen derül ki, az ugyanakkor egy vitathatatlan tény, hogy Olaszországban előbb neveztek el közterületet Benedek Tiborról, mint itthon.

Tavaly augusztusban egyébként Karácsony Gergely kezdeményezte, hogy a Margitszigeten, nem messze a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodától, sétány viselje Benedek Tibor nevét, ám akkor a család kérésére lekerült a Fővárosi Közgyűlés következő ülésének napirendjéről, és máig nem valósult meg a terv.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől