A Chiesa család az első, ahol apa és fia is betalált az Európa-bajnokságon

2021. június 27. – 10:17

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország hosszabbításban elért 2-1-es győzelemmel továbbjutott Ausztria ellen. A rendes játékidőben 0-0 volt az állás, aztán a meccsen csereként beálló Federico Chiesa, a Juventus támadója törte meg a csendet egy szép góllal.

A gól nem csak azért volt fontos, mert kicsit felszabadította az olaszokat, akik hamar megszerezték a másodikat, hanem más okból is.

25 évvel és 12 nappal korábban ugyanis nem más szerzett gólt az 1996-s Eb-n a csehek ellen, mint Enrico Chiesa, Federico édesapja. Ez pedig az első alkalom, hogy apa és fia is gólt szerez Európa-bajnokságok történetében.

Az idősebb Chiesa gólja ugyan sokat nem ért, mert a csehek 2-1-re legyőzték akkor az olaszokat a csoportjukban, amelynek köszönhetően ki is estek az Eb-ről. Pedig az olaszoknál olyan klasszisok játszottak, mint Maldini, Del Piero, Ravanelli, Costacurta vagy Peruzzi.

Érdekesség még, hogy a Juventus játékosa mellett három másik focista is ott van az Eb-n, akiknek az édesapja is pályára lépett már a világeseményen.

  • Az 1992 Eb-t meglepetésre megnyerő dánok legendás kapusának, Peter Schmeichelnek a a fia, Kasper védi a dánok kapuját az idei tornán.
  • A világ- (1998) és Európa-bajnok francia védő, Lilian Thuram fia, Marcus tagja az idei francia keretnek, bár nem igazán játszik, és nemrég meg is sérült edzésen.
  • A svédeknél három Eb-n is pályára lép Henrik Larsson fia, Jordan szintén támadóként játszik a svédeknél, de – Marcus Thuramhoz hasonlóan – még nem lépett pályán az idei eseményen.

Ha csak a válogatott meccsek számát nézzük, Federico már túlszárnyalta édesapját, hiszen eddig 29-szer lépett pályára válogatott mezben, még apuka anno „csak” 22 alkalommal. Viszont gólokban még van hová fejlődni, mert az ifjabbik Chiesának ez még csak a második gólja volt a válogatottban, amíg apja 7-tel fejezte be a pályafutását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!