Szalai Ádám az Európa-bajnokság hetedik legjobbja a csoportkör után

2021. június 25. – 10:29

frissítve

Szalai Ádám az Európa-bajnokság hetedik legjobbja a csoportkör után
Szalai Ádám vezető gólt fejel a németek ellen Münchenben, Hummels és Ginter kétségbeesetten nézi, hová megy a labda – Fotó: Sven Simon/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám a németek elleni 2-2-n mutatott teljesítményével, góljával és gólpasszával az Európa-bajnokság hetedik legjobb játékosa lett a csoportkör után az UEFA-partner Fedex rangsorában. Ez egy olyan rangsor, amiben posztspecifikusan figyelik a mutatókat (egy adott meccsen mit ért el a védő, hogyan játszott a középpályás, és ez alapján pontokat szereznek). Természetesen a gól a legfontosabb, így Szalai eleve jó értékelésre számíthatott, de mivel még gólpasszt is adott, így előretört a hetedik helyre. Emellett hasznos mezőnymunkát végzett.

53 900 pontot szerzett, hétszer szabálytalankodtak ellene a torna alatt, öt lövéséből négy eltalálta a kaput. Legnagyobb sebessége 26,1 km/h volt, 60 százalékos hatékonysággal passzolt a három meccs alatt. (A franciák ellen még az első félidőben le kellett cserélni, mert kapott egy könyököst.)

Azt is vizsgálják, milyen erősségű az ellenfél, vagyis a magyar center produktumának értéket jelentősen megnövelte, hogy Németország ellen nyújtotta élete egyik legnagyobb teljesítményét, a 82. percben cserélték le, még 2-1-es magyar vezetésnél.

Ha csak a csatárokat vizsgáljuk, Szalai a negyedik helyre jött előre. A 33 éves játékos az Eb ideje alatt hosszabbított újabb egy évre a Mainzcal. Az UEFA-nál egyébként ennek ellenére sem ő lett a meccs embere, hanem Joshua Kimmich, az elismert szaklap, a Kicker viszont neki adta a legjobb osztályzatot.

Szalai előtt közvetlenül az aranylabdás Real-játékos, Luka Modrić (55 739 pont) áll, aki a skótoknak csodás gólt lőtt, és gólpasszt is adott. A Barcelona friss holland igazolása, Memphis Depay (57 671) a negyedik. Pillanatnyilag az első helyen Cristiano Ronaldo van (86 540), aki a franciák ellen mutatott átlag felettit, de a mieink ellen is duplázott. Ők még mindannyian gyarapíthatják pontjaik számát, Szalainak viszont befejeződött a torna.

A magyarok közül Fiola Attiláé a második legjobb teljesítmény 40 846 ponttal, ami összesítésben a 29. helyre elég, nyilván a gólja jelentősen megnövelte a pontszámait. A harmadik helyre a szintén gólt szerző Schäfer András (34 547) futott be a mieink közül, ő összetettben ezzel a 43. helyet foglalja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!