A román sportsajtó szerint a magyar válogatott okozta az Eb egyik legnagyobb meglepetését

2021. június 24. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román sportsajtóban mágikusnak és az Európa-bajnokság egyik legnagyobb meglepetésének is nevezték csütörtökön a magyar futballválogatottat, amely szerda este 2-2-es döntetlent játszott Münchenben a német válogatottal, és közel állt a nyolcaddöntőbe jutáshoz – írja az MTI.


A legrégibb román sportújság, a Gazeta Sporturilor kiemelte, hogy a halálcsoportnak titulált F csoport valóban halálcsoport volt, és drámai módon ért véget. A szerda esti német–magyar és portugál–francia mérkőzések idején sorra mind a négy csapat állt továbbjutásra, három közülük (Magyarország, Németország, Portugália) kiesésre is a pillanatnyi eredmények tükrében, végül az esélyesebbek léptek tovább, így Magyarország végzett a negyedik helyen.

Az újság a 65 éves Victor Pițurcă volt román szövetségi kapitányt idézi, aki az Eb-t közvetítő Pro TV román kereskedelmi csatorna szakmai elemzőjeként gratulált a magyar válogatottnak, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Marco Rossi csapata nem jutott tovább. „Talán megérdemelték volna ezt a győzelmet, a keretükben szerényebb képességű játékosok vannak, de az edzőnek sikerült egy egységes, erős csapatot összeraknia. Nagy dolog, hogy Németország és Franciaország nem tudta legyőzni őket, gratulálok nekik, emelt fővel távoztak” – mondta Pițurcă.

A mérkőzés után a legnézetteb román sportcsatornán, a Digisporton a német–magyar meccset elemezték a leghosszabban. Ilie Dumitrescu korábbi román válogatott csatár a magyar válogatott szervezett játékára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a magyarok nemcsak a védekezéssel törődtek, hanem támadni is képesek voltak, és a németek egyenlítő gólja után azonnal vissza tudtak vágni, ami azt jelenti, hogy nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is magas szinten teljesítettek. Dumitrescu a magyar együttes taktikai fegyelmezettségét is aláhúzta, majd elemzését úgy zárta, hogy „le a kalappal a magyarok előtt”, miközben a román sportcsatorna képernyőjén „Tisztelet Magyarország!” felirat volt olvasható.

Szalai Ádámot ünneplik a társai a németek ellen szerzett gólja után – Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
Szalai Ádámot ünneplik a társai a németek ellen szerzett gólja után – Fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Eurosport román nyelvű honlapján megjelent írás szerzője „mágikusnak” nevezte a magyar válogatottat, amely annak ellenére játszott „szenzációsan”, hogy senki nem adott neki esélyt a halálcsoportban. A szerző szerint Marco Rossi megmutatta, hogy egy kis, sztárokat nélkülöző ország is képes esélyesként játszani a nagyok ellen, ha egységes, és szervezett csapatként küzd.

Nemcsak a román, de az egész nemzetközi sajtó dicsérté a magyar csapatot. A spanyol As azt írta, hogy: „Három évvel a világbajnoki kudarc után a németek ismét közel voltak ahhoz, hogy már a csoportkör után búcsúzzanak. Goretzka végén szerzett gólja elég volt az egyenlítéshez a bátran és jól védekező magyarok ellen. Löw fellélegezhet.”

Az olasz Corriere della Sera azt írta: „Milyen sokat szenved Németország! Csak az utolsó percekben tudott egyenlíteni a magyarok ellen, és az értékes döntetlennel elkerülte a blamázst. Most jön az angolok elleni nagy kihívás.”