Doll: A magyarokat repítette a szenvedélyes közönségük, de kvalitásban kevesebbek

2021. június 22. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képlet nagyon egyszerű a Münchenben rendezett szerdai német–magyar előtt: ha a magyar válogatott nyer, akkor továbbjut az Európa-bajnokság F csoportjából, ha a német válogatott pontot szerez, akkor ők készülhetnek a folytatásra. Mivel Németország már háromszor megnyerte a tornát, nekik a 16 közé jutás nem olyan nagy szám, mint a mieinknek.

A Bild végignézte, ha másodikok lesznek a csoportban, akkor sem történik velük semmi rossz, sőt. Akkor Londonban játsszák a nyolcaddöntőt, Rómában játszhatják a negyeddöntőt. 1996-ban a Wembley-ben nyerték meg az Eb-döntőt, Rómában lettek világbajnokok 1990-ben, ha már választani lehetne, inkább ezeket a számukra kultikus helyszíneket kérnék, mint Bukarest és Szentpétervár kombinációját. A F csoport győztese ugyanis Romániában vívja a nyolcaddöntőt, onnan pedig Oroszországba vezet az útja. A szerző szerint ezt a lehetőséget meghagynák a franciáknak.

A Ferencváros korábbi edzője, Thomas Doll is kifejtette a véleményét, a Kickernek nyilatkozott. A portugálok elleni 4-2-es német siker szerinte azért volt fontos, mert így a játékosok átélhették, megízlelhették azt, hogy a 3-4-3-as rendszerben is van perspektíva, és az a siker önbizalmat valamint hitet adhat nekik.

„Remek támadófutballra képesek ebben a felállásban, a saját bőrükön érezhették meg. Magyarország kétszer is szenvedélyesen védekezett, egyszer pontot érdemlően, egyszer nem. Az a szenvedély, amit a nézőktől kaptak, Münchenben nem repíti őket, mint Budapesten. Összességében a magyar csapatban kevesebb a kvalitás, mint a németben”

– fogalmazta meg gondolatait Doll.

A német szaklap megszólaltatta Willi Orbánt is, aki egyértelműen helyes döntésnek gondolta, hogy Magyarországot választotta, és emlékszik rá, a görögök elleni első meccsén mennyire instabil volt a csapat védekezése Athénban még 2018-ban, azóta nagyot fejlődött a mieink játéka. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy édesapja országáért játszhat.

Értékelhette volna jobban a képességeit Joachim Löw, de nincs benne extra bizonyítási vágy, nem neki szeretné megmutatni a tudását. Orbán úgy látja, nemcsak a továbbjutás jöhet össze, hanem még egy kör megtételére is képes lehet a csapat. Ez lenne az álma is egyben.

A két csapat tétmeccsen 1954-ben, a világbajnoki döntőben találkozott egymással, akkor 3:2-re a németek nyertek, noha előtte a csoportban az Aranycsapat 8:3-mal átgázolt rajtuk. Sokszor játszottak azóta felkészülési meccset, de selejtezőben sem futottak össze ez idáig. 2004-ben Torghelle Sándor 2 góljával Magyarország nyert. Az élményeiről ebben a cikkben olvashat.

A magyar válogatott fontos tétmeccset idegenben a magyarnál eredetileg jobban rangsorolt csapattal szemben 1985 március óta nem nyert, akkor Ausztriát sikerült legyőznie Mezey György csapatának Bécsben 3-0-ra. Akkor az osztrákokat sorsolták az első kalapból, a magyarokat a másodikból, az ugyancsak idegenben legyőzött hollandokat pedig a harmadikból.

A legutóbbi Eb-selejtezőben, még 2019-ben Szlovákiában (0-2), Horvátországban (0-3) és Walesben (0-2) is kikapott Rossi csapata, gólt sem tudtunk rúgni. Időszerű lenne szakítani ezzel a rossz sorozattal. Az Nemzetek Ligájában már voltak sikereink 2020-ban, Bulgáriát (3-1), Szerbiát (1-0) és Törökországot (1-0) is sikerült legyőzni.

A sorsdöntő Németország–Magyarország Eb-csoportmeccset szerdán este 9-től rendezik, a Telexen is élőben követheti majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!