Történelmi továbbjutásra készül Ausztria és Finnország az Eb-n, még Dánia előtt is nyitva az út

2021. június 21. – 11:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sűrű lesz a foci-Eb hétfői programja, négy meccset is rendeznek a csoportkör utolsó fordulójában. Hollandia és Belgium hat ponttal már kényelmesen várhatja az utolsó fordulót, Észak-Macedónia nem jut tovább története első Európa-bajnokságán.

Először juthat tovább Ausztria

Hollandia két győzelemmel már biztos továbbjutó a C csoportban, Ukrajnát és Ausztriát is legyőzték az utóbbi napokban. Három-három ponttal követi őket az ukrán és osztrák válogatott, akik egymás ellen játszanak az utolsó fordulóban 18 órától.

Az ukránoknak már egy döntetlen is jó lehet ezen a meccsen, Ausztria viszont csak győzelemmel lesz biztosan továbbjutó.

Egy döntetlennel a harmadik helyről még odaérhetnek a nyolcaddöntőbe, de ez nagyban függ attól, hogy a többi csoportban hogy alakul az utolsó forduló.

Ausztria története során még soha nem tudott továbbjutni a csoportkörből, ez a válogatott harmadik Eb-je. 2008-ban – a részben saját rendezésű tornán – a csoport harmadik helyén végeztek egy ponttal, 2016-ban ugyancsak egy ponttal – Portugália ellen ikszeltek – az utolsók lettek a csoportban, amelyet a magyar válogatott nyert.

Észak-Macedónia először jutott ki az Eb-re, és két kör után nulla ponttal áll a C csoport negyedik helyén. Hiába győznék le Hollandiát az utolsó fordulóban, már három ponttal se tudnak előrébb lépni. Már az hatalmas meglepetés volt, hogy egyáltalán kijutottak a tornára.

Még Dánia is odaérhet a második helyre

Jóval bonyolultabb a helyzet a B csoportban, ahol 21 órától játsszák az utolsó meccseket. Az biztos, hogy Belgium hat ponttal továbbjut, a csoportelsőséghez elég egy döntetlen is nekik.

Oroszország akkor tud továbbmenni, ha legyőzi Dániát, de egy döntetlen is elég lehet számukra, amennyiben a másik meccsen Finnország nem nyer Belgium ellen. A szintén 3 pontos Finnországnál is ez a helyzet. Győzelem kell, vagy döntetlen. Utóbbi esetben azonban is kell a második helyhez, hogy a dánok nyerjenek Oroszország ellen.

Az eddigi két találkozóján Dánia kikapott, az első meccsen drámai események után, ám még ők is feljöhetnek a második helyre, ha legyőzik Oroszországot, és a másik meccsen Finnország kikap Belgiumtól. Ekkor azonban még nagyban függ sorsuk a gólaránytól is.

Nézzünk erre két forgatókönyvet. A második helyen végez Dánia, amennyiben legalább egy góllal veri Oroszországot, és nem 1-0-ra, míg Finnország vereséget szenved az utolsó meccsen. Ebben az esetben az oroszok lennének a harmadikok a csoportban.

Ha azonban Dánia legalább két góllal legyőzi Oroszországot, akkor ők a második helyen mennek tovább, Finnország pedig a harmadik helyről reménykedhet a továbbjutásban. Sőt, olyan szcenárió is lehet, hogy a végén a szabálytalanságok száma vagy az UEFA ranglistája dönt a második helyről.

Az mindenképp csoda lenne, ha Dánia továbbjutna a csoportkörből, miután az első meccsen elvesztette csapatkapitányát Christian Eriksent, akit a pályán kellett újraéleszteni. Bartek, a krasznojarszki állatkert tigrise szerint Dánia nyer hétfőn, míg pár kifutóval arrébb Pamír medve Oroszországra tippelt.

Finnország is történelmet írna hétfő este, ha az első Eb-jükön rögtön a legjobb 16 csapat között találnák magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!