Az ukránok elfelejtették, hogy a továbbjutás a tét, Ausztria Eb-történelmet írt

2021. június 21. – 20:13

frissítve

Az ukránok elfelejtették, hogy a továbbjutás a tét, Ausztria Eb-történelmet írt
Christoph Baumgartner ünnepel a csapattársaival a bukaresti Ukrajna–Ausztria Eb-mérkőzésen június 21-én – Forrás: Daniel Mihailescu / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A holland válogatott erősen takaréklángon is simán verte 3-0-ra Észak-Macedóniát, a továbbjutásért menő osztrák–ukrán meccset pedig Ausztria húzta be 1-0-ra, miután Sevcsenko csapata végtelenül enervált teljesítményt mutatott.

A holland válogatott hozta a kötelezőt az Európa-bajnokság C csoportjában, és két győzelemmel már a csoportkör második fordulója után kiharcolta a továbbjutást (és a csoportelsőséget), az újonc északmacedónok pedig már fix kiesőként próbálkozhattak meg a pontszerzéssel ellenük hétfő este – mint kiderült, nem sok sikerrel. A csoport másik hétfői meccse viszont parázs ki-ki meccset ígért, hiszen az ukránok és az osztrákok is három ponttal fordultak rá az egymás elleni találkozóra. A cél mindkét oldalon a garantált továbbjutás kiharcolása volt, vagyis elsősorban a győzelem, emellett viszont

azt is érdemes volt észben tartani, hogy egy esetleges döntetlen sem lett volna előnytelen egyik csapatnak sem, négy ponttal az osztrákoknak is jó esélye lett volna a továbbjutásra a legjobb harmadikok egyikeként.

Nyomasztó osztrák fölény

Elég nagy iramban kezdődött a mérkőzés, eleinte az osztrákok tűntek veszélyesebbnek, a hetedik percben lövésig is jutottak, de Sabitzer jócskán a kapu fölé lőtte a labdát. Több szögletet is kiharcoltak, a 21. percben pedig a vezetést is egy sarokrúgásból szerezték meg, a középen érkező Baumgartner tette bele remekül a talpát Alaba beívelt labdájába, Buscsan kapus csak belekapni tudott.

Az osztrák Baumgartner gólja a bukaresti Ukrajna–Ausztria Eb-mérkőzésen június 21-én – Forrás: Mihai Barbu / POOL / AFP
Az osztrák Baumgartner gólja a bukaresti Ukrajna–Ausztria Eb-mérkőzésen június 21-én – Forrás: Mihai Barbu / POOL / AFP

Így már az osztrákok álltak a biztos továbbjutó második helyen, a dominanciájukat pedig jól mutatta, hogy szűk fél óra alatt egyetlen kapura lövése sem volt az elég pontatlanul focizó ukránoknak. A 29. percben jött össze az első, Saparenko verte meg Lainert, és lőtt kapura, de Bachmann ki tudta ütni a labdát, az érkező Jarmolenko pedig nem érte el a kipattanót.

Az első félidő hajrájában aztán Arnautović előtt volt ott a lehetőség, hogy kétgólosra növelje az előnyt, a gyönyörűen kiugratott Schöpftől kapott tökéletes labdát, de a kapu mellé lőtt. Nem is ez volt az utolsó nagy helyzet: előbb Zabarnij hibázott nagyot, Sabitzer pedig vissza tudta kotorni Arnautović elé a labdát, de Buscsan védett, aztán Grillitsch lövésébe léptek bele, a lecsorgót pedig Lainer lőtte mellé.

Foda lemeccselte Sevcsenkót

A második félidőben egyértelműen élesebben jöttek ki az ukránok, rögtön ki is dolgoztak egy helyzetet, Grillitschnek kellett blokkolnia Szidorcsuk lövését. Nem sokkal később aztán már Schlager lőhetett a túloldalon, Buscsannak kellett védenie, de nem szorultak be az ukránok, rövidesen újabb helyzetet építettek ki, és egy szögletet is elvégezhettek. Ezután megint az osztrákok kerültek helyzetbe, a remekül beszálló Schöpf szabadrúgása után egy lepattanó labda került Arnautovićhoz, de borzasztóan találta el, sem passznak, sem lövésnek nem volt jó.

Az, hogy az ukránok egy kicsit felébredtek, jót tett az egyébként is nagy iramú meccsnek, de ránézésre még mindig látványosan hiányzott az a plusz, amivel igazán szorossá tudták volna tenni ezt a meccset. Az ukránok első nagy helyzete is az osztrákoknak köszönhetően alakult ki a második félidőben, Lainer fejelt szerencsétlenül a saját kapuja felé, de Bachman elhárította a veszélyt. Innentől pedig az ukránoknak nem igazán volt esélye, hiába fogyott az idejük, egyszerűen nem tudtak sebességet váltani.

A nihilt a 87. percben Jaremcsuk törte meg, egy kisebb szóló után próbálkozott meg egy lövéssel, de a vetődő Bachmannak bele se kellett érnie a labdába, simán gurult el előtte. Az ukránok a hosszabbításban egyszer még be tudták szorítani az ellenfelüket, de csak néhány ötlettelenül felívelt labdára futotta.

Osztrák játékosok ünnepelnek az 1-0-ra megnyert bukaresti Ukrajna–Ausztria Eb-mérkőzés után június 21-én – Forrás: Marko Djurica / POOL / AFP
Osztrák játékosok ünnepelnek az 1-0-ra megnyert bukaresti Ukrajna–Ausztria Eb-mérkőzés után június 21-én – Forrás: Marko Djurica / POOL / AFP

A végén Sabitzer indulhatott még meg, de láthatóan nem annyira akart már gólt lőni, inkább egy lagymatag keresztpasszal zárta le a meccset. A végig domináló Ausztria így 1-0-ra verte Ukrajnát, és a C csoport másodikjaként története során először túljutott a csoportkörön. A nyolcaddöntőben az olaszokkal találkoznak majd. Az ukránok ezzel a vereséggel már csak abban reménykedhetnek, hogy három ponttal is becsusszanhatnak a kieséses szakaszba.

Hiába a három holland gól, Pandevről szólt a meccs

A hatpontos, már továbbjutó Hollandia és a nullpontos biztos kieső Észak-Macedónia mérkőzése elég egyoldalú küzdelmet vetített előre. A két válogatott először 2004-ben találkozott egymással, a 2-2-t hozó meccsen az első macedón gólt a most is játszó, 37 éves Goran Pandev szerezte. A mérkőzést Amszterdamban játszották, a holland válogatott innen a vasárnapi nyolcaddöntője színhelyére, Budapestre utazik, ellenfele egyelőre ismeretlen.

Meglepő volt, hogy a hollandok, hiába a továbbjutás, mindössze két helyen változtattak az osztrákok elleni meccsükhöz képest. Ez azt jelentette, hogy a hazai drukkerek körében népszerűtlen Frank de Boer szövetségi kapitány a pihentetés helyett az alapcsapat további összecsiszolását választotta, az eddigi játékot látva ez bölcs döntés volt.

Az északmacedónok is csupán két helyen változtattak, az ő céljuk az volt, hogy minél kevesebb góllal ússzák meg az amszterdami kiruccanást, ami egyben a 122 válogatott meccsén 38 gólt szerző, 37 éves Goran Pandev búcsúmeccse is volt.

A mérkőzés egy edzőmeccsre emlékeztetett, a jóval erősebb holland válogatott helyzetek sorát engedélyezte Észak-Macedóniának, akik két lesgólt is lőttek, valamint több nagy helyzetet dolgoztak ki és puskáztak el, vagy védett Pandev kortársa, a már 38 éves Maarten Stekelenburg. A hollandok sokszor túlgondolták vagy elszórakozták a támadásaikat, nem úgy a 24. percben, amikor Malen passza után Depay talált a kapuba.

A második félidő elején végképp megpecsételődött az északmacedónok sorsa, az 51. és az 58. percben is a Liverpoolból frissen a Paris SG-be igazolt Wijnaldum szerzett gólt.

A mérkőzés legemlékezetesebb jelenete azonban még hátra volt: a 68. percben Goran Pandevet hívta le a kapitány, aki a macedón játékosok sorfala között jött le a pályáról. A holland nézők is vastapssal jutalmazták a 2001 óta a válogatottban játszó, az Interrel 2010-ben BL-t nyerő északmacedón legendát. A stadion még percekig visszhangzott nevének skandálásától.

Csapattársai sorfalat álltak a lecserélt Pandevnek – Fotó: Peter Dejong / Reuters
Csapattársai sorfalat álltak a lecserélt Pandevnek – Fotó: Peter Dejong / Reuters

Az északmacedón válogatott nulla ponttal, de két szerzett góllal zárta első Eb-szereplését, nem vallottak szégyent. Hollandia, ha kicsit döcögősen is, de kilenc ponttal zárta a nem túl erős csoportot, a vasárnapi budapesti nyolcaddöntőben derül ki, mennyit értek ezek az amszterdami győzelmek.

Igor Angelovszki, az északmacedón csapat szövetségi kapitánya a mérkőzés után bejelentette, hogy távozik posztjáról.

Ukrajna–Ausztria 0–1 (0–1)

  • Bukarest, vezette: Cüneyt Çakır (török)
  • Gólszerzők: Baumgartner ('21)

Észak-Macedónia–Hollandia 0–3 (0–1)

  • Amszterdam, vezette: Istvan Kovács (román)
  • Gólszerzők: Depay ('24), Wijnaldum ('51, '58)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!