A félpályás gól csak egy az örökre bevésődő cseh Eb-gólok közül

2021. június 15. – 15:08

frissítve

A félpályás gól csak egy az örökre bevésődő cseh Eb-gólok közül
Antonín Panenka a később róla elnevezett mozdulattal lőtt be sorsdöntő 11-esét az 1976-os Európa-bajnokság döntőjében Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh Patrick Schick hétfőn a futball-Európa-bajnokságok történetének legtávolabbi gólját szerezte, amikor 45 méterről, a felezővonalat éppen csak átlépve a skótok kapujába emelte a labdát. A cseh kapitány, Jaroslav Šilhavý szerint földöntúli lövés volt, amivel azért lehet vitatkozni, de az biztos, hogy olyan gólt láttunk, amelyet évtizedek múlva is betesznek a válogatásokba.

A cseheknek nem ez az első olyan gólja, amelyik beleéghet a kollektív futballtudatba, valahogy pont az Eb-ken sikerül nekik mindig ikonikus gólokat szerezniük.

Amikor először hallottam azt a szót, hogy panenkázni (ejstd panyenkázni), biztos voltam benne, hogy valami dél-amerikai futballmágusról nevezték el a mozdulatot. Évekkel később aztán megdöbbentem, hogy Panenka cseh játékos. Illetve, amikor híressé vált gólját lőtte, még csehszlováknak is lehetett nevezni.

Az 1976-os döntőben Csehszlovákia az NSZK-val játszott, és 2-2-es döntetlen után 11-esekkel kellett eldönteni a meccset. A csehszlovákok utolsó rúgója volt Antonín Panenka, aki ha belövi a büntetőjét, akkor biztosan nyernek, ha kihagyja, az NSZK egyenlíthetett 4-4-re. Panenka nem jött zavarba, és ahelyett, hogy valamelyik sarokba bombázta volna a labdát, egy lágy emeléssel szemtelenül középre tette, amit a már elmozduló kapus csak szomorúan nézhetett. Ekkor született meg a panenka, amelyet azóta is sokszor előhúznak a játékosok.

Húsz évvel később már nem Csehszlovákia, hanem Csehország jutott el a döntőbe, azt elveszítették, de az elődöntőt egy szintén sokat ismételt góllal nyerték meg Portugália ellen. Karel Poborský vagy öt portugál védőn hámozta át magát, majd 15 méterről egy nagyívű emeléssel semmisítette meg a kapust is. Később azt mondta, hogy olyan magasra emelte a labdát, hogy nem is hitt benne, hogy bemegy a kapuba. „Ez a gól egészen máshová helyezett, mint ahol addig voltam. Hirtelen mindenki tudta, ki vagyok. A góllal berobbantam a világfutballba” – emlékezett vissza Poborský, hogy milyen fontossá lett ez a látványos találat.

„Már meccs közben figyeltem, hogy hol áll a kapus, hátha kialakul még olyan helyzet, ami aztán végül pontosan össze is jött. A perifériás látásommal ellenőriztem, hogy kint van-e, aztán odaküldtem a labdát” – mesélt góljáról Schick.

Schick gólja után az UEFA egy válogatásban össze is szedte a nagy cseh gólokat, és bár valóban látványosak, nem olyan egyediek, mint a fent említett három.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!