Rossi: Akit ilyen helyzetben motiválni kell, válasszon másik sportágat

2021. június 14. – 19:39

frissítve

Rossi: Akit ilyen helyzetben motiválni kell, válasszon másik sportágat
A magyar labdarúgó-válogatott edzése a Puskás Arénában 2021. június 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A futball-Európa-bajnokság F csoportjának küzdelmei kedden kezdődnek, a magyar válogatott is bemutatkozik. Portugália a Puskás Arénában edzett hétfőn, Cristiano Ronaldo pedig a legutóbbi Eb-n játszott 3-3-as meccsről is beszélt.

„Ha tudtam volna, hogy Ronaldo is a buszon van, két kézzel integetek”

– mondta hétfőn negyed négykor a Hungária körút és a Thököly út sarkán egy férfi, miután rendőri felvezetéssel bekanyarodott a portugálok busza a Puskás Aréna felé – a sötétített ablakú buszon nagy Portugal felirat volt, innen lehetett azonosítani őket.

A 2020-ról idénre halasztott Európa-bajnokság első hivatalos magyarországi eseménye a portugálok edzése volt a 68 ezres budapesti stadionban, ide tartottak Ronaldóék. A címvédő portugálok a Margit-szigeten laknak, a Vasas pályán edzenek alapesetben, a meccs előtti napon viszont már az előírásoknak megfelelően a meccs helyszínén gyakorolhattak.

Ronaldo: Kiderül, jobbak-e a magyarok, mint öt éve

A vendégek részéről a csapatkapitány, Cristiano Ronaldo állt a sajtó rendelkezésére. A legfontosabb gondolata az volt, hogy a címvédés az elsődleges számukra, ezért akkor sem lenne elkeseredett, ha kedd este nem tudnak nyerni, ha utána a július 11-i döntőben az övék lesz a győzelem. Elmondta, nem különösebben foglalkoztatja, hogy ez már az ötödik Európa-bajnoksága lesz – 2004-ben hazai pályán ezüstérmes lett –, az újságok egyébként is eleget írnak majd erről. A portugálok egyik legnagyobb sztárja nem tudta megítélni, hogy erősebb-e a magyar csapat, mint öv éve, amikor 3-3-at játszottak egymás ellen. A koncentráltságot, a szervezettséget emelte ki saját magukra térve, hozzátéve, hogy kedd este majd kiderül, , hogy eredményben is megmutatkozik-e mindez. A 2016-os Eb-n Lyonban a portugál dührohamot kapott, miután rendre hátrányba kerültek Geráékkal szemben, akkor az ő sarkazós gólja is kellett a döntetlenhez.

C. Ronaldót kérdezték a jövőjéről is, de kitérő választ adott, csak annyit árult el, ha marad a Juventusban, ha elmegy, akkor is jól fog elsülni, és most amúgy is a válogatott a legfontosabb. Örülne, ha Budapesthez hasonlóan mindenhol telt ház lenne az Eb-n, de erre máshol nincs esély. A portugálok elveszítették Joao Cancelót vírusfertőzés miatt, ezzel együtt kell élniük, fegyelmezetten betartják a szabályokat.

Cristiano Ronaldo a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI
Cristiano Ronaldo a portugál labdarúgó-válogatott edzésén a Puskás Arénában 2021. június 14-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Portugália az előző két Európa-bajnokságon nem tudott győzelemmel rajtolni, 2008-ban igen, akkor 2-0-ra nyertek a törökökkel szemben, Pepe szerezte az első góljukat. Ő egyébként most is itt van a csapatban, és valószínűleg Ruben Dias mellett majd ő kap főszerepet a védelemben.

A szövetségi kapitány, Fernando Santos azt mondta, hogy a magyar középpálya Szoboszlai Dominik nélkül is versenyképes, utalt Schäfer Andrásra, aki Ciprus ellen az egyetlen gólt lőtte. Szenvedélyes meccsre számít.

A portugálok edzése fél ötkor kezdődött, 15 percig lehetett őket nézni, ezt egyébként igen szigorúan vették, a kivetítőn a visszaszámláló óra pontosan jelezte, mikor kell távozniuk az újságíróknak és fotósoknak. A bámészkodó önkéntesekre rászóltak, hogy nekik még csak az ötödik emeletről sem lehet nézelődni, pedig hát nyilván mindenki Ronaldóra volt kíváncsi, mit csinál, hogyan ér a labdához. A stadionban a gyep felülről nézve kifogástalan, golfpálya minőségű. Azon a kis területen, ahol a portugálok cicáztak és egyérintőztek, jól látható nyomot hagytak, belesüppedtek a fűbe. Olyan érzést keltett, mintha egy hatalmas kiterjedésű zöld bársonyon végighúznánk a kezünket, és az ujjnyomoktól megváltozik a felület kontúrja.

Szalai érzi a csapatkapitányi karszalag súlyát

Szalai Ádám az Izland elleni pótselejtező előtt motiváló, hidegrázós beszédet mondott, pár gondolatot most is biztosan megfogalmaz majd a társai előtt, de nem a beszédben látja a csapatkapitányi poszt lényegét, jelentőségét, hanem hogy összetartó egységet hozzon létre, és ezért dolgozott a felkészülés május 24-i kezdete óta.

„A csapatkapitányságnak súlya van, érzem ezt a súlyt, de nem a karszalagtól lesz valaki csapatkapitány, hanem mert szeret segíteni a társainak.

Amit a dán meccsen láthattunk, az extrém példa, remélem, sohasem lesz ilyenben részem. Minden játékos legnagyobb álma, gyerekként azt látja maga előtt, hogy Európa-bajnokságon játszhasson. Már csak egyet kell aludni, és pályára léphetek, feltéve, ha a kapitány beállít” – mondta.

A magyar labdarúgó-válogatott edzése a Puskás Arénában 2021. június 14-én — Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyar labdarúgó-válogatott edzése a Puskás Arénában 2021. június 14-én — Fotó: Kovács Tamás / MTI

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi megnyugtatta a Mainz csatárát, ott lesz a kezdőben, és a freiburgi Sallai Roland is készen áll fizikailag, ő izomfáradság miatt nem lehetett ott a két felkészülési meccsen. A motivációs beszédre Rossi is reflektált.

„Nem hiszem, hogy a motivációval sokat kellene foglalkozni ilyen helyzetben, mert az megbocsáthatatlan, ha valaki ilyenkor nem motivált. Annak egyszerűen más sportot kell választania.”

A kapitány úgy folytatta, hogy felsorolhatná az egész keretet, még a kispadon ülőket is, olyan erős az ellenfél, nem tud egy embert kiemelni, akire készülni kell, és aki a mérleg nyelve lehet. A csatársor külön aggodalommal tölti el, olyan jók. Emlékeztetett, nemcsak az Eb-t, hanem a Nemzetek Ligáját is megnyerte Portugália. Nagyon szívesen lenne a szertáros vagy a sofőr mellettük, de most ő az ellenfél kapitánya. Ronaldo szavaira úgy reagált, tapasztalatból mondhatja, hogy nem számít az első meccs, hanem sokkal inkább az, hogyan végződik egy ilyen nagy torna.

Azzal zárta mondandóját, hogy napról napra fokozódnak az elvárások, és már alig várják, hogy elkezdődjön a torna.

Mire figyelmeztetnek a portugál kémek?

Sokszor beszéltünk arról, hogy a magyar edzők mekkora hatással voltak a futball globális fejlődésére, a portugálé ebben egészen különleges helyen áll. Guttmann Béla volt talán a leghíresebb magyar edző, aki az országban dolgozott, mert a Benficával megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A magyarok jó híre azonban sokkal régebbi, mert 1925-ben a bajnok Porto kispadján Teszler Ákos ült, a második helyezett Sportingot pedig Lelovich Gyula vezette. A két háború között többször előfordult, hogy a dobogó két legfelső fokát magyar edzők csapatai foglalták el.

Róluk is írnak jelenleg a portugál újságok, de a Maisfutebol inkább a jelennel foglalkozott. A lap portugál kémek elnevezésű cikksorozatában megszólaltatta az MTK légiósát, Thiago Ferreirát és a Mezőkövesd játékosát, Rui Pedrót is, milyen tapasztalatokat szereztek nálunk. Az infrastruktúra fejlesztését mindketten kiemelték, ahogy azt is, az eredetileg 3-5-2-es felállás a védekezésnél 5-3-2-re módosul.

Ferreira szerint Ronaldóra példaképként tekintenek a magyar futballisták, ezt alátámasztja, hogy az ő egyik csapattársa, Schön Szabolcs is megerősítette. Rui Pedro arról beszélt, hogy az első perctől kezdve szükség lesz a dinamikára, de ugyanakkor a türelemre is, mert a magyarok nem fogják siettetni a játékot még akkor sem, ha telt ház lehet. A mieink inkább reagálni fognak a hibákra, és kevés hibával kell játszaniuk. A magyaroknak nincs villámgyors játékosuk, de így is odaérnek a kapu elé. Nem érdemes abból kiindulni, hogy 2017-ben nyertek Budapesten 1-0-ra, mert azóta már egy másik magyar csapat van, amelyiknek a csapatszelleme elsőrangú. Portugália még sohasem kapott ki Magyarországtól, a budapesti fellépésein eddig rendre nyert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!