Kinevették, mert a holland válogatottban akart játszani, hős lett az Eb-n

2021. június 14. – 14:12

frissítve

Kinevették, mert a holland válogatottban akart játszani, hős lett az Eb-n
Denzel Dumfries az ukránoknak lőtt gólját ünnepli a vasárnapi Eb-meccsen – Fotó: John Thys / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa-bajnokság eddigi legizgalmasabb meccse volt a vasárnapi esti Hollandia-Ukrajna. Aki lemaradt róla, itt tudja megnézni a szebb a gólokat. A hazai pályán játszó hollandok gyorsan elhúztak 2-0-ra, azonban az ukránok nem adták fel, és előbb egy hatalmas bombagóllal szépítettek, majd pedig egyenlítettek is. A 85. percig úgy tűnt, ez is marad a végeredmény, de a hollandok még begyötörtek még egy gólt, és nyertek 3-2-re.

A hollandok győztes gólját Denzel Dumfries szerezte fejesből, akinek ez volt az első válogatott gólja.

A mostani holland válogatottról valószínűleg Memphis Depay (Lyon), Georginio Wijnaldum (PSG), a Matthijs De Ligt (Juventus) vagy Frankie de Jong (Barcelona) neve ugrik be a szurkolóknak, a keret nagy részét kevésbé ismert játékosok alkotják, közéjük tartozik az ukránok elleni meccs hőse is. (A hollandok esélyeiről itt írtunk részletesen.)

A 25 éves Dumfries pályafutása elég kalandosan alakult, néhány éve valószínűleg kevesen gondolták volna róla, hogy az ő góljával nyernek meg egy Eb-meccset a hollandok.

2014-ban játszott először válogatott meccsen az egyébként rotterdami születésű Dumfries, de akkor még nem Hollandia, hanem Aruba válogatottjában.

Aruba Hollandia autonóm területe, egy apró sziget a Karib-tenger déli részén, 100 ezer lakossal, és a hát a futballja finoman szólva sem tartozik a világ élvonalába: 205. helyen állnak a 210 csapatos FIFA-ranglistán, olyan csapatokat előznek meg, mint a Brit Virgin-szigetek, Anguilla vagy San Marino. Dumfries két felkészülési meccsen kapott lehetőséget az arubai csapatban, Guamnak rúgott is egy bombagólt.

Kinevették, mert többet akart

Hogy Dumfriesből nem Arubán lett nemzeti hős, annak az az oka, hogy közölte a szövetségi kapitánnyal: nem akar tétmeccseken játszani az arubai csapatban, mert akkor a szabályok értelmében nem lehet holland válogatott. Az egykori gyarmatokról rengetegen lettek holland válogatottak, elég csak a suriname-i felmenőkkel bíró Clarence Seedorfra és Edgar Davidsra gondolni, Dumfries is ezt az utat akarta bejárni. Giovanni Franken, az akkori szövetségi kapitány úgy mesélte, hogy még csapattársai is kinevették döntése miatt Dumfriest, hiszen akkoriban az amatőrnek számító BVV Barendrecht futballistája volt Hollandiában.

„Sokat nevettek ezen, hiszen annyira képtelen célnak tűnt, hogy a holland csapatban játsszon.”

Korábbi edzőjét lenyűgözte Dumfries elhivatottsága, egy alkalommal az Aruba felé tartó repülőúton hét órán keresztül beszélgettek megállás nélkül a futballról, miközben mindenki más aludt a gépen. Egyszer alapos fejmosást kapott tőle a fiatal focista, mert az egyik összetartáson mindenki bulizott, beleértve Dumfriest is. Odahívta magához, és arról kezdett el neki beszélni, hogy ne pazarolja el a tehetségét, több van benne, mint a többiekben. „Nézz ezekre a srácokra, szerinted foglalkoznak a jövőjükkel? Te is ezt akarod?”

Az edző szavai megtették hatásukat, Dumfries onnan még komolyabban vette karrierjét, és gyorsan bebizonyította a kétkedőknek, hogy hiba volt kinevetni: a következő évben átkerült a második ligás Sparta Rotterdam akadémiájára, és a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott. 2016-ben már vele harcolták ki a feljutást, Dumfriest választották meg az év felfedezettjének. 2017-ben elvitte a Heerenveen, de mindössze egyetlen szezont töltött ott, mert annyit jól ment neki a játék, hogy 2018-ban 5,5 millió euróért leigazolta a PSV, ahol szintén hamar alapember lett. A holland válogatottban 2018 őszén, egy Németország elleni Nemzetek Ligája-meccsen játszott először, azóta 20 válogatottságnál jár. A hírek szerint az angol Everton szeretné megszerezni a jobb lábas hátvédet.

Az ukránok legyőzésével nagy lépést tettek a továbbjutás felé a hollandok, legközelebb Ausztriával játszanak, az utolsó fordulóban pedig Észak-Macedóniával találkoznak. A C csoportot az osztrákok vezetik, jobb gólkülönbséggel előzik meg a hollandokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!