A horvát belügyminiszter óva int a tömeges meccsnézésektől, mert kockázatosnak tartja őket

2021. június 12. – 22:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken elrajtolt a futball-Eb, alapesetben pedig teljesen magától értetődő lenne, hogy hatalmas szabadtéri kivetítőkön kövessék az emberek a meccseket, most azonban még mindig abból a világjárványból próbálunk kikeveredni, ami miatt idén kellett megtartani a tornát. Budapesten azért így is lehet számítani nagyobb bulikra a szurkolói zónában, illetve azon kívül is, pláne mert a tömeges meccsnézés nem számít rendezvénynek, a horvátoknál azonban a jelek szerint óvatosabbak. Davor Božinović belügyminiszter, a koronavírus-válságstáb vezetője szombaton azt tanácsolta, hogy senki ne szervezzen tömeges meccsnézéseket a tereken, mert kockázatos – írja az MTI.

Božinović emlékeztetett, hogy továbbra is legfeljebb száz főig lehet látogatni nyilvános rendezvényeket, a vendéglátóhelyek teraszaraira pedig külön szabályozások vonatkoznak. A kávézókban és bárokban tilos a beltéri kiszolgálás, de a válságstáb meghosszabbította a nyitva tartás idejét, így a korábbi 23 óra helyett már éjfélig lehetnek nyitva a helyek. Újdonság az is, hogy szombattól már védettségi igazolással is lehet látogatni a sport- és kulturális rendezvényeket. A koncertek és különböző rendezvények szervezői eldönthetik, kérnek-e a látogatóktól védettségi igazolást,

de amennyiben nem, kötelező lesz betartani a szigorú járványügyi intézkedéseket, úgymint a maszk hordása, a távolságtartás betartása és a létszámkorlátozás, melynek értelmében négy négyzetméteren egyetlen vendég tartózkodhat.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 125 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 504-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében kilencen haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8132-re emelkedett. Kórházban jelenleg 408 beteget ápolnak, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 401 647-en kaptak védőoltást, közülük 685 510-nek már a második adag vakcinát is beadták. Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!